ČEZu za první čtvrtletí klesl zisk. Firma navrhuje vyplatit dividendu 40 korun za akcii

Největšímu českému výrobci elektřiny, polostátní firmě ČEZ, za první čtvrtletí letošního roku klesl čistý zisk. Meziročně zhruba o 24 procent, na 7,6 miliardy korun. Tržby zůstaly přibližně na 53 miliardách korun. Výsledky ČEZ zveřejnil dnes. Loni firma měla za stejné období čistý zisk necelých deset miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Hlavním důvodem poklesu zisku je klesající cena elektřiny na trhu. Jen za posledních sedm let se ceny elektřiny propadly o dvě třetiny na současných 31,50 eura za MWh. Společnost ČEZ tak zaznamenala ztrátu skoro o 2 miliardy korun.

Firmě navíc klesl i provozní zisk, o desetinu na 19 miliard korun. Podle analytika Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities se tak jen potvrdila očekávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ zveřejnil hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Čistý zisk firmy meziročně klesl asi o čtvrtinu. Detaily zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

„Tržby nezklamaly a reflektují růst spotřeby elektřiny, reflektují růst výroby, a to všechno přesto, že došlo k dalšímu meziročnímu poklesu realizačních cen. Zakopaný pes je v nákladech, v provozní oblasti byly o něco vyšší náklady na nákup energií a souvisejících služeb. Zhruba o 2 miliardy proti loňskému roku,“ vysvětluje.

Pokles čistého zisku zaznamenala skupina ČEZ i v loňském čtvrtletí a za celý rok 2014. Může za to i nevydařená expanze firmy na Balkán a prodražení investic do nových uhelných bloků. Firma je proto teď opatrnější. Minulý týden oznámila, že se nebude ucházet o koupi 66procentního podílu Slovenských elektráren od italské firmy Enel.

Kvůli nižší ziskovosti společnost ČEZ navrhla dividendu pro akcionáře ve výši 40 korun na jednu akcii. Tedy stejně jako loni a předloni. Pokud to červnová valná hromada schválí, bude podle firmy mezi akcionáře rozděleno celkem 21,4 miliardy korun, z čehož na majoritního akcionáře – český stát – připadá 15 miliard.

Kvůli nižšímu zisku byl u dividendy navýšen výplatní poměr. „Navyšujeme jej proto, že vytváříme více hotovosti poměrově k zisku, existuje omezený potenciál atraktivních rozvojových příležitostí v energetice a zejména proto, že investoři preferují u společností našeho typu maximální dividendy při udržení ratingového hodnocení Standard and Poors,“ vysvětlil předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Skupina ČEZ si podle něj navzdory negativním důsledkům regulace evropské energetiky a trvajícímu poklesu cen elektřiny nadále drží silnou finanční pozici a její další kroky určuje vlastní strategie, a nikoli výše dluhu a věřitelé.

„Jsme nejméně zadluženou velkou energetickou firmou v Evropě, a proto máme na rozdíl od konkurence prostor pro akviziční úvahy,“ uvedl Beneš.

Čistý zisk skupiny ČEZ v prvních čtvrtletích | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme