Chalupec opouští místo šéfa PKN Orlen

Většinový vlastník Unipetrolu, polský PKN Orlen, má nového šéfa. Dozorčí rada ropného koncernu odvolala dosavadního ředitele společnosti Igora Chalupce a na jeho funkci jmenovala Piotra Kownackého, blízkého spolupracovníka prezidenta Lecha Kaczynského. Chalupec rezignoval také na funkce předsedy dozorčí rady českého Unipetrolu a šéfa litevské rafinérie v Možejkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igor Chalupec (uprostřed)

Igor Chalupec (uprostřed) | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Výměna v čele Orlenu je součástí politiky vlády Jaroslawa Kaczynského. Premiér postupně z vedení společností se státní účastí odstraňuje osoby, které jsou podle jeho soudu příliš spojené s minulou levicovou vládou.

"Orlen je ten typ podniku, ve kterém musí platit nejen zásady byznysu, ale také pravidla energetické bezpečnosti státu," prohlásil Kaczynski.

Igor Chalupec namítá, že Orlen bral energetickou bezpečnost státu vždy v úvahu. Proto koupil český Unipetrol, litevskou rafinérii v Možejkách a začal hledat vlastní naleziště ropy ve Střední Asii.

Bývalému šéfovi Orlenu je líto, že odchází od rozdělané práce. "Orlen je dnes úplně jinou firmou. Má dobré postavení doma i v zahraničí, je transparentní, efektivní a má silnou vizi budoucnosti. Doufám, že v tom bude nové vedení pokračovat," uvedl Chalupec.

Odborníci hodnotí Igora Chalupce jako vynikajícího manažera, kterému se podařilo koncern vyvést z krize, zjednodušit systém řízení a dát celé společnosti moderní tvář. O jeho nástupci říkají, že při výběru zjevně převážila kritéria politická nad odbornými.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme