Draslovka oznámila nákup podniku v jihoafrickém Sasolu. Následovat bude divize americké společnosti

Český chemický výrobce Draslovka Holding koupí divizi Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company za více než 11,3 miliardy korun. Akvizice představuje první významnou investici společnosti v USA, informoval v úterý mediální zástupce firmy Vít Kurfürst. V polovině července Draslovka oznámila nákup podniku na výrobu kyanidu sodného v Jihoafrické republice za 2,23 miliardy korun.

Kolín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova společnosti The Chemours Company v Newarku, ve státě Delaware.

Budova společnosti The Chemours Company v Newarku, ve státě Delaware. | Foto: Kris Tripplaar | Zdroj: Reuters

Podle firmy vznikne spojením aktivit Draslovky a Chemours v oblasti řešení pro těžební průmysl a chemických specialit a v kombinaci s nedávnou dohodu o převzetí aktivit jihoafrického Sasolu přední nadnárodní podnik.

V důsledku obou akvizicí a integrace převzatých výrobních závodů vznikne podle Kurfürsta stabilní a rostoucí podnik se solidními maržemi a silnými vztahy se zákazníky včetně předních světových těžebních společností. Uzavření transakce se čeká v letošním čtvrtém čtvrtletí, pokud ji schválí regulační orgány a budou splněny další obvyklé podmínky.

Chemours Mining Solutions provozuje v Memphisu ve státě Tennessee největší závod na výrobu pevného kyanidu sodného na světě a působí na trhu v USA, Mexiku, Kanadě a Jižní Americe. Draslovka chce využít svých technologických schopností a výrobních zkušeností ke zvýšení efektivity aktiv v rozšířeném portfoliu a snížit svou uhlíkovou stopu.

Moneta podepsala s PPF smlouvu o akvizici Air Bank, Home Creditu a Benxy. Schválit ji musí akcionáři

Číst článek

„Díky této transakci budeme vyrábět vysoce čistý kapalný kyanovodík (HCN) a speciální chemikálie na bázi HCN na třech kontinentech: Evropa, Afrika a Amerika,“ řekl generální ředitel společnosti Draslovka Holding Pavel Brůžek.

100 let zkušeností

Akciová společnost Draslovka Holding je soukromá holdingová společnost se sídlem v České republice, která se zabývá výrobou speciálních chemických látek a vlastními výrobními technologiemi. Vlastní ji čtyři české rodiny.

Má víc než 100 let zkušeností s výrobou a chemií kyanovodíku a specializuje se na výrobu plně syntetického a vysoce čištěného kapalného kyanovodíku, který prochází dalším zpracováním pro použití v navazujících produktech od těžebního průmyslu po zemědělství.

Draslovka se chce stát předním světovým výrobcem kyanidů pro použití v syntéze, těžbě a průmyslových a zemědělských aplikacích.

Český průmysl se vzpamatovává z pandemie koronaviru. Produkce meziročně vzrostla o čtvrtinu

Číst článek

Skupina ročně vyrobí a prodá přes 30 000 tun látek na bázi kyanidů a zhruba 44 000 tun dalších chemikálií. Produkty kyanidové chemie zajišťují zhruba tři čtvrtiny ročního obratu Draslovky. V posledních letech se obrat firmy pohyboval kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,8 miliardy korun).

Samotná mateřská společnost Draslovka Holding za poslední čtvrtletí roku 2018 spolu s celým rokem 2019 utržila 42,7 milionu korun.

Kyanidy jsou látky složené z uhlíku a dusíku (CN), které se v přírodě hojně vyskytují. Tyto látky na bázi dusíku mají široké využití v hornictví, zemědělství, automobilovém průmyslu, při galvanickém pokovování a povrchové úpravě, jako farmaceutické meziprodukty, které se používají při výrobě mnoha výrobků denní potřeby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme