Chicagská burza zavádí index SIX pro neočekávané riziko

Míra nervozity a nejistoty na trzích kvůli událostem v Libyi a okolí nadále roste. Svědčí o tom i index VIX, který sleduje zájem o pojištění proti možným ztrátám v případě poklesu akcií. VIX včera posílil nejvíce za posledních devět měsíců, a to kvůli událostem, se kterými trh počítá. Chicagská burza dnes představí Skew Index překřtěný na SIX, který má odrážet neočekávané riziko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodníci na newyorské burze reagují na pohyb ceny akcií ropy po krizi v severní Africe

Obchodníci na newyorské burze reagují na pohyb ceny akcií ropy po krizi v severní Africe | Zdroj: ČTK

„SIX index není nic nového. Podobné metody měření nálady na trhu se již nacházejí mnoho let, tato vychází ze základních statistických metod a Black-Scholesova modelu, kdy je měřena volatilita put a call opcí, které jsou na indexu S&P 500 a tyto opce jsou takzvaně out of money – tedy mimo peníze,“ vysvětluje analytik Fio banky Josef Novotný.

„Tento index je velmi podobný indexu VIX, kdy větší hodnota indexu dává zvýšenou míru rizika na trhu a naopak.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Fio banky Josef Novotný přibližuje ve Světě o desáté nově zaváděný index SIX

Teprve za nějaký čas bude podle Novotného možné vysledovat konkrétní hodnoty či hranice, jimiž bude nově zavedený SIX dávat nějaký signál.

„Obecně bude platit, že čím vyšší hodnota indexu, tím se zvyšuje volatilita na opčním trhu a investoři tak vnímají zvýšenou rizikovost a měli by být připraveni na pokles akciových trhů,“ říká.

Novotný se domnívá, že tyto indexy jsou poměrně bedlivě sledovány, protože mají jistou vypovídací schopnost. On sám jim však velký význam nepřikládá: „Ve většině případů nám dávají informace zpětně a nemají schopnost vidět dopředu.“

Těmito indexy se podle Novotného může řídit i skupina Vídeňské burzy, do níž patří Pražská burza. Vzhledem k tomu, že tón obchodování na pražské burze je udáván vývojem na významnějších trzích, jako je například ten americký, stačí sledovat tyto ukazatele nálad a není nutné zavádět vlastní index.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme