Chmele je víc než loni, roste poptávka po aromatických odrůdách

Letošní sklizeň českého chmele bude lepší než v loňském roce. Největší vliv na pěstování a sbírání této plodiny má každoročně počasí. Zatímco v posledních dvou letech sklizni příliš nepřálo, letos mohly začít práce výrazně dřív. K tomu roste poptávka po této zemědělsky významné rostlině, hlavně po aromatických odrůdách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň chmele začala

Sklizeň chmele začala | Foto: Jan Beneš | Zdroj: Český rozhlas

Podle předběžných odhadů Svazu pěstitelů chmele bude letos pod střechou až 5800 tun. To je až o devět procent více než loni touto dobou.

Výrazný vliv na letošní úrodu mělo počasí. Mírná zima a suché jaro sice umožnilo pěstitelům začít pracovat dříve než obvykle, ale na druhé straně vydatné deště v některých letních dnech chmelařům moc nepomohly.

Jednak jim znemožňovaly sklízení chmele, a pak vlhko plodině vůbec nepomáhá. Letní bouřky zničily zhruba 20 hektarů chmelnic.

Aroma ze Žatecka láká

Podle odborníků je úroda na úrovni 5800 tun průměrná. Plocha zdejších chmelnic se ale letos poprvé po 14 letech rozšířila. Pěstuje se na 4460 hektarech půdy.

„Letošní rok se vyznačuje velkou plochou výsazů. Je potřeba plochy obnovovat, aby byla výměra na uspokojení poptávky po jemném aromatickém chmelu,“ vysvětluje předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda.

Na mysli má třeba Žatecký poloraný červeňák. Právě tato odrůda měla největší podíl na celkové loňské produkci.

Velkou část z ní české firmy každoročně vyváží do zahraničí. Loni to bylo přes 3,5 tisíce tun chmele, meziročně o 15 procent méně. Pokles vývozu nicméně ovlivnila nízká sklizeň z roku 2012.

Největším odběratelem bylo minulý rok Japonsko. Následovaly Čína a Německo.

Pěstování chmele v ČR - produkce plocha chmelnic (2004 - 2014) | Foto: ČTK

Matěj Skalický, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme