Chmelu deštivé počasí nevadí. V Žatci ho sklidili přes 6000 tun

Letoší počasí zemědělcům nepřeje. Chmelařům ale paradoxně deště pomohly. Slušnou sklizeň dnes oslaví například při dočesné v Žatci. Sklidilo se přes 6000 tun chmele. Žatecký poloraný červeňák patří k nejčastěji exportovaným odrůdám chmele. Znají ho třeba v Japonsku, Německu, v Číně i v Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žatecký chmel

Žatecký chmel | Foto: Svaz pěstitelů chmele ČR

„Český chmel je výjimečný svojí kvalitou a aromatem, které dává pivu takovou zvláštní chuť. Dá se říct, že je výjimečný i takovou svou neulpívající hořkostí,“ popisuje Bohumil Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O žateckém chmelu a oslavách jeho sklizně mluvili na Rádiu Česko předseda Svazu pěstitelů chmele Bohumil Pázler a Karel Fiala z Městského divadla Žatec.

Česká republika v průměru vyváží až 80 procent své produkce do světa. Největšími odběrateli českého chmele jsou japonské pivovary Asahi, Kirin, Sapporo a Suntory. Odebírají až 40 procent české úrody určené na export.

Největšími konkurenty českého chmele na světovém trhu je Německo, Spojené státy americké a Čína.

Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme