Chorvatsko letos očekává dobrou turistickou sezonu. I přes zdražení

I letos se do Chorvatska chystají statisíce Čechů. Tamní ministerstvo cestovního ruchu očekává, že letos přijede do Chorvatska o tři procenta více českých hostů než loni, kdy jich bylo podle oficiálních statistik téměř sedm set tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko - pláž - moře

Chorvatsko - pláž - moře | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Do Chorvatska loni přijelo celkem 11 milionů turistů. Češi jsou mezi těmi, kteří tady zůstávají nejdéle, v průměru sedm nocí, říká náměstek ministra cestovního ruchu Oleg Valjalo:

„Češi byli loni, pokud jde o počet, na pátém místě, což znamená, že mají velký vliv na výsledky turistické sezony. Loni jich u nás bylo o pět procent více a strávili tady o téměř deset procent více nocí, konkrétně čtyři miliony 400 tisíc.“

Každý cizí návštěvník má svá specifika. Češi, kromě toho, že si sebou vozí zásoby piva, se od ostatních odlišují tím, že z 80 procent přijíždějí autem nebo autobusem. I proto na ně letos nejvíc dopadne patnáctiprocentní zvýšení mýtného.

„Toto rozhodnutí možná není nejlepší. Myslím si, že mělo přijít dřív, v době, kdy si lidé plánují dovolenou. Ale na druhé straně to zase není tak dramatické zdražení. Podle našich propočtů se tím dálnice zdraží v průměru o tři eura na jednu cestu. I cizinci si kromě toho mohou pořídit elektronické zařízení ENC, které jim zaručí slevu, a neprojeté peníze budou moci využít i příští rok,“ pokračuje Oleg Valjalo.

I Chorvatsko se potýká s důsledky globální a finanční krize. V oblasti cestovního ruchu je částečně vykrývá odliv turistů z nestabilních arabských zemí a Řecka. Přesto musela vláda sáhnout k nepopulárními opatření a zvýšila DPH na 25 procent.

„Toto opatření se týká jen letošního roku. Přijali jsme zákon, podle kterého se od prvního ledna 2013 výše DPH v ubytovacích zařízeních, navazujících službách a restauracích s výjimkou tvrdého alkoholu snižuje na 10 procent,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas náměstek chorvatského ministra cestovního ruchu Oleg Valjalo.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme