Chorvatsko musí před vstupem do EU zavést systém rozdělování dotací

Chorvatsko už ukončilo přístupové rozhovory a jeho vstup do Evropské unie je už vlastně jen formalitou. I tak mu ale pravidelná hodnotící zpráva komise vytyčila řadu úkolů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Záhřebu

Centrum Záhřebu | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle českého eurokomisaře Štefana Füle například musí zavést funkční systém rozdělování dotací.

„Oni ještě nemají institucionálně zcela zajištěny agentury, které budou mít na starosti platby v rámci například společné zemědělské politiky. Zrovna tak v oblasti využívání strukturálních fondů ještě mají některé rezervy. Další z oblastí jsou loděnice a je tam ještě dalších osm,“ prozradil Radiožurnálu.

Podle toho, co říká český eurokomisař, to ale bude na dlouho poslední rozšíření sedmadvacítky. Další připadá v úvahu až okolo roku 2020.

„Chorvatsko požádalo o vstup do Evropské unie v roce 2003 a mělo by se stát členskou zemí 1. července 2013. To znamená, že celé to období trvalo deset let a já nevidím moc důvodů nebo okolností, proč by měl být tento časový rámec významně jiný v případě dalších zemí západního Balkánu,“ dodal.

Lucie Maňourová, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme