Chorvatsko podalo trestní oznámení na MOL kvůli podezření z podvodů

Trestní oznámení na maďarskou ropnou a plynárenskou společnost MOL podal chorvatský dozor nad finančním trhem. A to kvůli podezření z podvodů a ovlivňování trhu. Záhřebu se nelíbí neustálá snaha maďarské strany získat v chorvatské společnosti INA nadpoloviční většinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězový most

Řetězový most | Foto: Gregor Martin Papucsek

Ironií je, že MOL už v INE vlastní 47 procent akcií a chorvatskou společnost prakticky řídí. Koncem loňského roku Maďaři dali veřejnou nabídku na koupi dalšího balíku akcií, aby získali nadpoloviční většinu.

Chorvatská vláda to prostřednictvím různých důchodových fondů překazila a stále chce zabránit tomu, aby ve společnosti, považované za „chorvatské rodinné stříbro“, MOL získal absolutní rozhodovací pozice.

MOL tak začal skupovat podíly na burze, což finanční dozor označuje za nedovolené a podvodné. V centrále maďarské společnosti takové obvinění rozhodně odmítají a naopak viní Chorvaty z porušování zásad volného trhu.

Gregor Martin Papucsek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme