Chorvatsko zažilo špatný začátek sezony. Teď doufá, že se to po víkendu změní

Sezona je na Jadranu v plném proudu. Zdaleka ale ne tak, jako loni ve stejnou dobu. Na chorvatských dálnicích je o poznání méně cizích aut a v letoviscích je více volného místa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

moře

moře | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Když policie a správci dálnic přišli s údajem, že na začátku sezony na chorvatských dálnicích chybí 400 tisíc cizích aut, málem nastala panika. Mnozí podnikatelé v cestovním ruchu potvrdili: ano, hostů je méně. Mezi nimi i průvodce v Makarské Hrvoje Nemčič:

„Češi jsou teď na pátém místě, což mně udivuje. Vždy byli na prvním nebo na druhém místě.“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu natáčel zpravodaj ČRo v Chorvatsku Martin Ježek

Podle něj je organizovaných turistů stejně jako loni. Ubývá ale individuálních turistů.

Noviny Slobodna Dalmacija uvádí, že hoteliéři začali výrazně zlevňovat. Mají stále volné kapacity a cena za pokoj klesá až o 50 procent. Nezbývá než hledat důvody, proč sezona tak špatně začala.

„Definitivně je méně turistů. To vidíte při pohledu na pláže nebo do restaurací. Asi kvůli špatné ekonomické situaci, nevím,“ říká provozovatel výletní lodi.

Důvodů je zřejmě víc. Letos se méně stávkuje v Řecku, turisté se méně než vloni bojí dovolených v muslimských zemích. Mnohé potenciální hosty připravily o peníze povodně. Mnozí bojují z ekonomickou krizí. O Chorvatsku se navíc šířila fáma, že vstupem do EU zdraží.

Více ukáží čísla přenocování za červenec. Každopádně je tu šance, že Chorvatsko napřesrok bude možná o něco levnější.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme