Chorvatští podnikatelé jsou již s registračními pokladnami smířeni

Systém registračních pokladen v Chorvatsku funguje už dva roky. Ti, kdo proti jeho zavedení protestovali, se s ním už smířili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nakupování - obchod

nakupování - obchod | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Poté, co rybáři celou noc loví sardinky, vrátí se do přístavu a chtějí své úlovky prodat na trhu. To poslední, na co mají náladu, je vzít do ruky registrační pokladnu a tisknout lidem účtenky. Ale musí.

Když rybář Džany na pokladně stiskne jedničku, je to za rybu první třídy, když stiskne dvojku, za rybu druhé třídy a trojka jsou krevety. Už je to rutina. A to před dvěma lety vedl protesty proti registračním pokladnám.

„Když přijde inspekce, všechno musí fungovat. Přestala veškerá legrace. Zrovna si jeden nechtěl vzít účtenku, tak jsem mu jí napotřetí vnutil. Bylo by trošku nebezpečné jí nevydat. Pokuty jsou vysoké, a to je třeba mít na paměti. S registračními pokladnami je pořád stejný problém, zvlášť na rybím trhu. Dokud mačkáš čudlíky na pokladně, nemůžeš se věnovat zákazníkovi. Přijde jich třeba 10 najednou a všichni během zlomku sekundy utečou,“ říká smířeně rybář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chorvatští obchodníci proti zavedení registračních pokladen protestovali. Nyní jsou s nimi již smířeni. Ve městě Supetar natáčel Martin Ježek

Ti, kteří prodávají výhradně vlastní produkci, pokladnu mít nemusí. Ale kontroluje se to.

I když v Supetaru na tržišti asi nikdo ilegálně neobchoduje, trhovcům téma registračních pokladen moc po chuti není. Je to vidět na jedné místní obchodnici se zeleninou:

„Já o tom nic nevím. Zeptejte se někoho jiného. Já registrační pokladnu ani nemám.“

Zákazníci to většinou neřeší. Když účtenka je, kolikrát ji nechají ležet. Paní Maria, která odchází s chobotnicí v igelitce, si doklad ale vzala:

„Nejsem na to zrovna odborník, ale jako zákaznice vám můžu říct, že účet dostávám vždycky. Ale zrovna tady na trhu je to tak půl na půl. Někdo dává účtenky a někdo ne.“

Systém registračních pokladen v Chorvatsku přináší povinnosti i pro toho, kdo přijíždí jako turista. Podle chorvatských zákonů musí i zákazník splnit povinnost a účtenku si vzít. Když se systém zaváděl, inspektoři dávali pokuty i lidem, kteří z obchodu odešli bez účtenky.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme