Chovatelé vepřů protestovali kvůli nízkým výkupním cenám

Proti nízkým výkupním cenám vepřového protestovali dopoledne chovatelé prasat před masokombinátem firmy Steinhauser v Tišnově. Na demonstraci se jich sešly necelé dvě stovky. Podle člena krizového štábu chovatelů Jana Veleby je situace v ekonomice chovů neúnosná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso

maso | Foto: Agroweb

Farmáři požadují výkupní cenu vepřového na úrovni nejméně 30 Kč za kilogram. Tvrdí, že nynější výkupní ceny, které se pohybují kolem 25 korun, jsou pro ně likvidační. Majitel masokombinátu a zároveň šéf Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser, zemědělce vyzval, aby se dohodli na jednotné ceně. Přislíbil, že zítra nakoupí vepřové za cenu, kterou farmáři požadují.

Pouze asi polovina masokombinátů totiž zvedla výkupní ceny vepřového na 30 korun za kilogram. Ostatní ji drží až o šest korun níž. První nátlaková akce proto byla v Tišnově na Brněnsku.

Nemáme jinou možnost, tvrdí zemědělci. Kvůli nízkým výkupním cenám totiž řadě z nich rostou dluhy a věřitelé si pak berou do zástavy jejich majetek. "To znamená, že se zastavují základní stáda prasnic, zastavuje se nemovitý majetek," popisuje situaci předseda představenstva odbytového družstav Centroodbyt Jan Veleba.

Některé masokombináty podle něj na zvýšení cen přistoupily, například Kostelec, Studená, Planá či Český Těšín, jiné ale platí stále mezi 24 až 27 korunami za kilogram. "Sečteno podtrženo, naše podmínky splněny nebyly," prohlásil Veleba.

Zpracovatelé masa ale namítají, že je nyní v Česku vepřového přebytek, což zvyšování výkupních cen nepřeje. "To se musí řešit tím, že se opravdu odčerpá přebytek masa z republiky ven, anebo přesvědčíme spotřebitele, aby jedli více vepřového masa," oponuje předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.

"Chceme postupně označovat jednotlivé masokombináty, o kterých si myslíme, že nejednají dobře se zemědělci," dodává Veleba. V záloze prý mají i radikálnější kroky včetně zastavení dodávek masa.

V krizovém štábu je zastoupeno odbytové družstvo Centroodbyt, které má asi 40procentní podíl na trhu s prasaty, dále Svaz chovatelů prasat Čech a Moravy, Zemědělský svaz, Agrární komora a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů.

Milan Kopp, Naděžda Hávová, Viktorie Hošková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme