Chudé země vyvážejí příliš mnoho jídla, upozorňuje kampaň

Světové ekonomiky nikdy v historii neprodukovaly tolik jídla jako dnes, přesto jsou lidé, kteří hladoví. A není jich málo, odhadem asi jedna miliarda. I na tento problém mají upozornit letošní Dny proti chudobě, které organizuje sdružení nevládních a neziskových organizací Česko proti chudobě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tanzanie - dům chudé rodiny

Tanzanie - dům chudé rodiny | Foto: Rastislav Maďar

V téměř padesáti českých a moravských městech připravilo zhruba 2500 dobrovolníků výstavy, přednášky nebo informační stánky. Poslední akcí bude konference, která se bude zabývat výstupy summitu OSN Rio+20. Detailní program zájemci najdou na programprotichudobe.cz.

„Kampaň má tři hlavní témata – problematika jídla, energií, ke kterým lidé nemají přístup, a špatné pracovní podmínky, které lidem neumožňují vytvořit dostatečné zázemí pro to, aby se mohli uživit,“ přiblížil letošní zaměření člen koordinačního týmu Tomáš Tožička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kampaň Dny proti chudobě představil ve Světě o deváté člen koordinačního týmu Tomáš Tožička

V souvislosti s potravinovým tématem chce akce upozornit nejen na nedostatek jídla, ale i na špatné zacházení s potravinami a jejich distribucí.

„V zemích OECD vyhodíme stejné množství konzumovatelných potravin, jako se vyprodukuje v celé subsaharské Africe. Bohužel právě velká část potraviny vyprodukovaných v subsaharské Africe nebo v Asii, tedy v zemích, kde je hlad největší, míří na evropské, americké a další rozvinuté trhy,“ konstatuje Tožička.

Způsoby pěstování by se měly podle kampaně orientovat na lokální produkci pro lokální spotřebu, nikoli na velké farmy produkující na vývoz. Export by se měl podle aktivistů týkat především zpracovaných potravin, nikoli komodit. Podpořily by se tak výrobní kapacity, které by vytvořily výrobky s vysokou přidanou hodnotou.

Na vině jsou však nepříznivě nastavené celní podmínky, které velmi omezují dovoz zpracovaných potravin a povolují dovoz komodit.

Špatný přístup k elektřině je dalším diskutovaným problémem. Podle Tožičky však nejde jen o plošné zasíťování velkých afrických zemí: „Přibližně jedna pětina populace, zhruba 1,5 miliardy lidí, nemá vůbec přístup k elektřině. Je třeba využít obnovitelné zdroje energie, lokální sítě, tedy věci, které mají tamní vlády často v programech, ale je nutné najít zdroje financování.“

Projekty ve velké míře finančně podporuje Evropská unie, která zároveň usiluje o to, aby peníze šly především do malých a středních projektů.

Lucie Maňourová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme