Chudší země světa nechtějí mít v čele Světové banky tradičně zástupce z USA

Američané by už neměli mít nárok na funkci šéfa Světové banky. Tvrdí to řada rychle rostoucích zemí. Kandidáti na funkci se musejí přihlásit během dneška. V čele Světové banky stojí od jejího založení koncem druhé světové války vždy Američan. Tato instituce má za úkol pomáhat méně vyspělým zemím snížit chudobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný prezident Světové banky Robert Zoellick

Současný prezident Světové banky Robert Zoellick | Zdroj: Reuters

Podle Mexika nebo Nigérie je nejvyšší čas, aby Světovou banku řídil skutečně nejlepší kandidát. A to bez ohledu na to, ze které země pochází. Zájem o funkci už vyjádřil bývalý kolumbijský ministr financí José Antonio Ocampo.Tři africké země - Angola, Nigérie a Jihoafrická republika - by v čele Světové banky rády viděly nigerijskou ministryni financí Ngozi Okondžo-Iwealovou.

Teď bude hodně záležet na tom, koho nominují Američané. Podle spekulací by jejich kandidátem mohl být světově uznávaný ekonom Lawrence Summers. Uvažuje se i o současné výkonné ředitelce Pepsi Indře Nooyiové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné byl investiční bankéř Ondřej Jonáš

Rozvíjející se země ale tvrdí, že bez ohledu na jména je na čase ukončit letité rozdělení moci v mezinárodních institucích.

Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše je základní otázkou, jestli vůbec záleží na tom, kdo vede Světovou banku, a za druhé, jaký profil by případný prezident měl mít.

„Zda by to měl expert na rozvojové země, na technologii, jak zemím pomoci, nebo naopak, kdo má politické konexe. Nutně to nemusí být ekonom,“ myslí si Jonáš.

Světová banka vznikla na konci 2. světové války a byla úzce spjata se studenou válkou.

„Světová banka posledních 20 let hledá uplatnění. Má svázané ruce tím, že musí trvat na garanci, na tom, že je vždy úředně zvaná zemí, ve které pracuje, a nemůže si dovolit tyto země moc kritizovat. Bohužel je nucená pracovat s režimy, které jsou často dost příšerné,“ říká Jonáš a pokračuje:

„Navíc její role upadá s růstem globalizace a obchodu. Je řada dalších nadacích, jako například ta Billa Gatese, které velice účinně v rozvojových zemích pracují a ukazují, jak je možné tuto práci dělat i trochu jinak,“ dodává Jonáš.

Světovou banku totiž tradičně vede Američan, zatímco post šéfa Mezinárodního měnového fondu obsazuje Evropa.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme