Chyby v čerpání fondů EU mohou Karlovarský kraj stát i stamiliony korun

Za chybné čerpání z regionálního operačního programu Karlovarský kraj podle resortu financí pokutu zaplatit má, ale její výše už neohrožuje další fungování regionu. Aktuální analýza ministerstva totiž upřesnila sankce na hodnotě zhruba 33 milionů korun, zatímco audit soukromé firmy Deloitte počítal s částkou v hodnotě skoro jedné miliardy. Kraj však audit zpochybňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

R6 silnice Karlovarský kraj

R6 silnice Karlovarský kraj | Zdroj: ČTK

„Nejedná se v tuto chvíli o pokutu ani o finanční korekci, jedná se o zjištění auditu, který provedla externí auditorská firma Deloitte. Úkolem ministerstva financí bylo projít všechny zprávy, které tato firma vydala a dát je do souladu s pravidly Evropské komise pro hodnocení jednotlivých chyb,“ vysvětluje 900milionový rozdíl: náměstek ministra financí Miroslav Matej.

Národní pravidla pro hodnocení, která vyplývají například z rozpočtových pravidel, jsou podle něj mnohem přísnější a mnohdy i při formálních pochybeních požadují stoprocentní odvody. Pravidla Evropské komise prý umožňují procentuální zohlednění dle závažnosti jednotlivých chyb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Stalo se dnes byli náměstek ministra financí Miroslav Mateji a náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil

„Audit je na tři čtvrtě cesty. Ještě probíhá tzv. audit systému, kde se auditorská společnost více zaměří na způsob výběru projektu a na jeho hodnocení,“ popisuje Matej. Evropská komise první týden v červnu na malém vzorku ověří provedení auditu.

S regionální radou a ministerstvem financí poté budou probíhat jednání o „finančních korekcích“, neboli pokutě, kterou Regionální operační program Severozápad bude muset uhradit.

Kterých projektů k pochybením došlo, však náměstek ministra financí uvést nechce. „Velká většina pochybení se týkala aplikace zákona o zadávání veřejných zakázek, zejména otázky jednacího řízení bez uveřejnění v případě víceprací,“ naznačuje Matej.

Kraj audit zpochybňuje

Náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD) oponuje. Kraj podle něj podal proti všem výtkám námitky a navíc zpochybnil i samotný audit, který prý nebyl proveden správně, protože auditoři prý nepostupovali podle zákona o finanční kontrole.

„Jsme přesvědčeni, že jsme ty chyby neudělali. Koneckonců to, že se ministerstvo financí neztotožnilo s nálezy firmy Deloitte ukazuje, že původně avizovaná částka 982 milionů se v současné době snížila na 32,8 milionů korun pro projekty Karlovarské kraje,“ říká Navrátil.

„My bohužel ani nevíme z té zprávy, která se k nám dostala, jak se ministerstvo financí vypořádalo s našimi námitkami. To je se zkušeností z kontrol, které se dějí na Karlovarském kraji, značně nezvyklý přístup. Řekl bych dokonce i v rozporu se zákonem,“ tvrdí náměstek karlovarského hejtmana.

Martina Hanáčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme