Chystá se daňové zvýhodnění rodin s dětmi

Nové daňové úlevy rodinám s dětmi chystá ministr financí Bohuslav Sobotka. Přinést by je měl nový zákon o dani z příjmu. Podle něj ušetří hlavně ti s průměrným a nižším příjmem. Záleží také na jejich aktivitě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rodina

rodina

Proto chce ministerstvo nahradit dosavadní nezdanitelné části základu daně nahradit zavedení daňového bonusu na děti jako slevy z vypočtené daně. Rodič s nižšími příjmy, tedy zdaňovanými 15 až 20 % dostane slevu na dani 6 000 korun na jedno dítě.

"A současně ty rodiny, které mají natolik nízké příjmy, že nebyly schopny uplatnit ani tuto slevu, získají daňový bonus, to znamená získají navíc finanční prostředky od finančního úřadu," vysvětlil ministr financí Bohuslav Sobotka.

Další částí změn má být zavedení společného zdanění manželů, které lze použít jen v tom případě, že mají alespoň jedno dítě. Zda je pro vás výhodné, to můžete zjistit na tzv. daňové kalkulačce na internetových stránkách ministerstva financí. Pokud se rozhodnete pro, měl by podat daňové přiznání každý z dvojice.

"A požádá v tomto přiznání o uplatnění principu společného zdanění manželů s dětmi. Manželé zpravidla nepracují u jednoho zaměstnavatele a nelze toto řešit v rámci daňových přiznání, které se podávají pokud jde o daň ze závislé činnosti," připomněl Sobotka. Pokud projde zákon parlamentem, měl by platit od počátku roku 2005. Jeho výhod byste tak mohli využívat až od roku 2006.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme