Chystané úspory se v rozpočtu promítnou zřejmě jen zčásti

Nový kabinet musí do konce září poslat do sněmovny rozpočet na příští rok. Nastupující ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 řekl, že chystané úspory se do něj promítnou zatím jen zčásti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Miroslav Kalousek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

„Zhruba 55 miliard úspor a jisté zvýšení příjmové základny lze udělat pouze parametrickými zásahy nebo velmi jednoduchými legislativními.změnami,“ řekl Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odcházející ministr financí Eduard Janota ve Světě o jedné.

Rok poté se ale už zamýšlené úspory odrazí i ve výdajových škrtech ministerstev. „Snížíte objem mzdových prostředků o deset procent a jdete pracoviště po pracovišti. Musíte samozřejmě rušit nebo zjednodušovat jednotlivé agendy a loučit se s těmi, kteří tím pádem přestanou být nepostradatelnými,“ podotkl ministr financí.

Kalousek také řekl, že bude usilovat o to, aby neklesly platy těm, kdo na ministerstvu zůstanou. A koaliční ODS vzkázal: „Nabídne-li dostatečně kompetentní lidi, může mít pro mě za mě dva náměstky. Já se na koaliční náměstky těším. Jenom si musí uvědomit, že přicházejí pracovat a poslouchat.“

Není jiná cesta

S tím souhlasí s odcházející ministr financí Eduard Janota. „Ministr je tady pánem a kdyby chtěl některý z náměstků jít svojí cestou, tak by velmi brzy narazil. To prostě nepřichází v úvahu,“ řekl Janota s tím, že koaliční rozhodování je v osobě samotného ministra.

Taktika vysvětlování zásadních reforem je podle Janoty jednoduchá. „Musíte přesvědčit veřejnost o tom, že jiná cesta není. Že jakékoli zadlužování může přivést zemi na řeckou nebo i jinou cestu,“ podotkl bývalý ministr.

Nová vláda se podle něj musí hlavně zaměřit na dvě věci. „Jak udělat reformu financí, to znamená připravit úsporná opatření, a jak ji spojit s reformou penzí a zdravotního systému,“ dodal Eduard Janota.

Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme