Cigarety podraží, na kouření se to podle lékařů neprojeví

Cigarety v Česku zřejmě podraží. Poslanci schválili novelu zákona o spotřební dani, která má příští rok zvednout ceny tabákových výrobků. Daň z cigaret by měla vzrůst o pět haléřů za kus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety. Kouření. Kuřáci. Kuřák.

Cigarety. Kouření. Kuřáci. Kuřák. | Foto: Free Digital Photos

Podle Evy Králíkové z Centra léčby závislosti na tabáku pražské Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, by ale měla být daň kvůli prevenci daleko vyšší. Tak, aby krabička cigaret stála kolem dvou set korun.

„Závislí si pořídí cigarety za každou cenu, oni je prostě musí mít. Pro někoho, kdo uvažuje, že přestane, to je možná poslední kapka, ale nebude jich moc. Ti, kdo závislí ještě nejsou, si potom rozmyslí, jestli si cigarety budou kupovat. Vysoká cena cigaret, daná daní, je důležitou prevencí,“ tvrdí lékařka.

Ve srovnání s Evropou je podle Králíkové cena cigaret v Česku pořád velmi nízká. „Nižší ceny už mají jen na východě a zejména jihu Evropy. Jinak ale jsme pod evropským průměrem. Zejména na severu a západě kontinentu jsou cigarety mnohem dražší, je to 6 až 7 euro,“ konstatuje Králíková.

Zdražení cigaret zatím není definitivní. O zákonu musí ještě rozhodnout Senát a musí ho podepsat prezident republiky.

Igor Maňour, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme