Cigarety příští rok podraží, novela prošla i Senátem

Senátem prošla novela zákona o spotřební dani. Pokud ji podepíše i prezident, bude krabička cigaret od ledna roku 2012 dražší o tři koruny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření škodí zdraví

kouření škodí zdraví | Foto: Jan Rosenauer

Vládní předloha počítá s tím, že od ledna roku 2012 vzroste sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Senátu sledovala reportérka Václava Vařeková

Další zvýšení daně plánuje vláda od roku 2014. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kabinet ke dvojímu zvýšení přistoupil proto, aby se zabránilo cenovým otřesům.

„Mohli bychom to udělat jedním krokem, nicméně ekonomika nemá ráda velké nárazy a je jednodušší pro dodavatele i spotřebitele, bude-li to rozfázováno do dvou kroků,“ uvedl Kalousek.

Miliardy pro státní rozpočet

Senátor za ODS Petr Pakosta považuje zvýšení daně právě u tabáku za rozumné. „Když někdo kouří a tohoto návyku se nemůže zbavit, tak to může být sociální problém. Na straně druhé zase vnímám to, že stát má s kuřáky větší výdaje, tím pádem to kompenzuje vyšší spotřební daní,“ řekl Pakosta.

Za užitečný pokládají zákon i opoziční sociální demokraté, potvrdil senátor ČSSD Jan Hajda: „Návrh zákona jsme podpořili, poněvadž vyšší výběr daně v tomto směru bude přínosem pro státní rozpočet. Byla tady i shoda i v Poslanecké sněmovně.“

Ministerstvo financí předpokládá, že příští rok vynese vyšší spotřební daň dodatečných 2,1 miliardy korun a o rok později 2,3 miliardy korun. Víc peněz má v důsledku zdražení cigaret vynést i daň z přidané hodnoty. V obou letech dohromady to má být dodatečných 0,9 miliardy korun.

Lékařka: Spotřeba cigaret klesne

Podle lékařky a bojovnice proti kouření Evy Králíkové díky zvýšení daně klesne počet kuřáků, zejména mladých. Opírá se přitom o výsledky z jiných zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékařka a bojovnice proti kouření Eva Králíková mluví o zvýšení daně z cigaret v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Jestliže zvednete daně, tak klesne spotřeba. Ale zároveň je třeba říct, že i když se prodá méně cigaret, protože je to s vyšší daní, díky cenové elasticitě cigaret stát vydělá víc na prodeji méně cigaret s vyšší daní, takže vlastně podpoří zdraví svého obyvatelstva a ještě na tom vydělá,“ řekla Eva Králíková.

Vysoká cena cigaret je podle ní nejlepší prevencí kouření, takže méně mladých lidí začne kouřit.

„Zvýšení o tři koruny je legrační, to by mělo stoupnout třeba o padesát korun nebo o stovku,“ dodala Eva Králíková s odkazem na jiné státy Evropské unie.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme