Cíl nového šéfa drah? Intenzivní orientace na zákazníka, radí expert

Generálním ředitelem Českých drah byl jmenován Dalibor Zelený. Ve funkci nahradil odvolaného Petra Žaludu. Nový šéf ČD i obměněné představenstvo firmy má podle dopravního experta Petra Moose před sebou řadu úkolů, především by se pak dráhy měly prý začít více orientovat na kvalitu přepravy a spokojenost zákazníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy postupně sjednotí barvy svých vlaků

České dráhy postupně sjednotí barvy svých vlaků | Foto: Jiří Suchomel

Dalibor Zelený není ve vedení ČD nováčkem, dráhy už jednou vedl. Podle Moose se ale nevrací do stejné firmy, v jejímž čele na přelomu milénia působil. Říká, že situace na poli železniční dopravy se od té doby velmi změnila. Složité podmínky pro dopravce pak stanovuje prý zejména silné konkurenční prostředí.

Ale i v tomto lítém konkurenčním boji jde podle Moose uspět a pro recept se ani nemusí daleko. Zdůrazňuje, že priorita je už z podstaty přepravy jedna – samotní cestující.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview na Radiožurnálu byl dorpavní expert Petr Moos

„Provést vnitřní 'reengineering', tedy přechod na dokonalé procesní řízení, aby nebyly financovány aktivity, které nejsou potřeba. Právě z těchto důvodů je dále potřeba posílit odbornost vrcholového managementu. A ono konkurenční prostředí vyžaduje důslednou orientaci na zákazníka,“ říká.

Jenže je právě Zelený tím pravým, který pomůže drahám zbavit se břemene 26milionového dluhu, což ministr dopravy Zdeněk Žák žádá? Moose o novém šéfovi ČD mluví jako o zkušeném železničářovi a manažerovi, kterému je připisována řadu úspěchů. Tak ho prý vidí i odborná veřejnost.

Dalibor Zelený (56), nový šéf ČD
Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, po studiích byl mimo jiné i výpravčím, v 90. letech vedl obchodně-přepravní ředitelství drah v České Třebové, ve druhé polovině 90. let byl náměstkem ministra dopravy pro železnice, pak poradcem generálního inspektora ČD. Za jeho působení ve funkci generálního ředitele mezi léty 1998 a 2003 se dráhy transformovali ze státní organizace na akciovou společnost.

Dovede si proto představit, že počínaje generálním ředitelem se i celý management drah s novými členy představenstva Danielem Kuruczem a Pavlem Švagrem bude držet onoho receptu na úspěch a vezme si jako hlavní cíl svých aktivit kvalitu přepravy právě s ohledem na cestující.

„Nerušení spojů, kde je velká poptávka, lepší propojení jednotlivých tratí, taktový režim, samozřejmě i čistota a kvalita souprav. To vše čeká tento nový management,“ míní.

To vše by podle Moose mělo vyvrcholit v dokončení přechodu na procesně dokonalé řízení společnosti tak, aby v ní nebyly funkce a činnosti, které nejsou potřeba. Opět s jediným důsledkem – spokojeností zákazníka.

Už žádné další úvěry, slibuje Zelený. České dráhy přesto chystají nákup nových vlaků

Číst článek

Změny v ČD? Další čistka novodobé totality, ukazuje na Zemana exministr Kalousek

Číst článek

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme