Cílem bankovní unie je omezit centrální banky, míní viceguvernér ČNB

Změny, které chystá Evropská unie, povedou k rozšíření dluhové nákazy. Prohlásil to viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík na semináři Centra pro ekonomiku a politiku. Cílem bankovní unie je podle něj omezení pravomocí centrálních bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na fóru Zlatá koruna vystoupil i viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík

Na fóru Zlatá koruna vystoupil i viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík | Zdroj: ČTK

Tomšík řekl, že připravované návrhy mohou narušit finanční stabilitu a zdraví tuzemských bank.

Návrhy unie podle Tomšíka navíc mohou paradoxně dluhovou nákazu v Evropské unii rozšířit. Viceguvernér ČNB použil přirovnání, podle kterého jeden nemocný ve třídě společně se zdravými spolužáky ty zdravé spolehlivě nakazí.

Kritizoval rovněž to, že pro vytváření bankovní unie se používá "salámová metoda", tedy že zatím je konkrétně připraven jen jeden návrh, a to na vytvoření jednotného bankovního dohledu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory na plánovaný vznik bankovní unie zaznamenala redaktorka Jitka Hanžlová

K fungování bankovní unie jsou podle Tomšíka potřeba ještě další kroky, které ale připravené nejsou. Jde o vytvoření jednotného pojištění vkladů, společného systému pro restrukturalizaci bankovního sektoru a tvorba společných pravidel. To prý existuje jen ve formě vágních myšlenek.

Se vznikem bankovní unie nesouhlasí ani česká vláda, ani poslanci. Premiér Petr Nečas (ODS) dokonce před časem řekl, že Česká republika je připravena návrh vetovat.

Čtyřiadevadesát procent bank v České republice je totiž ve vlastnictví zahraničních bank a v případě vzniku bankovní unie podle Nečase hrozí, že by z tuzemských bank jejich majitelé odsávali peníze. To je velice láká, protože bankovní sektor u nás je na rozdíl od jiných zemí hodně ziskový.

Zatím to ale udělat nemůžou. Brání jim v tom současná pravidla a dozor centrální banky. Pod její křídla banky spadají, dokud jsou dceřinými společnostmi svých zahraničních matek. Pokud by se ale přeměnily na pobočky své centrály, spadaly by pod dozor centrální banky tam, kde sídlí vlastník.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme