Cílem majitelů bylo vyvést z OKD peníze, tvrdí žaloba. Firma možná bude chtít po Bakalovi a NWR přes 65 miliard

DOKUMENT UVNITŘ. Skupina NWR spolu s jejím hlavním majitelem Zdeňkem Bakalou zavinili insolvenci OKD, tvrdí vedení ostravských černouhelných dolů. „Přepjatá snaha NWR a Zdeňka Bakaly přivlastnit si co nejrychleji a co nejvíce majetku OKD bylo jedním z hlavních důvodů úpadku OKD,“ stojí v žalobě. Vedení OKD ji podala minulý týden ke Krajskému soudu v Ostravě, Radiožurnál ji má k dispozici. Mluvčí Bakaly a bývalých vlastníků nechtěl žalobu komentovat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci (ilustrační foto)

Horníci (ilustrační foto) | Zdroj: Flickr, Solidarity Center | CC BY-ND 2.0,©

Vedení ostravských černouhelných dolů se v žalobě domáhá vrácení 24,55 miliardy korun. Zároveň ale konstatuje, že celková pohledávka OKD za majiteli je až 65,27 miliardy korun. Společnost tedy ještě zváží, zda se tedy bude domáhat i zbylé čtyřicetimiliardové sumy.

Celková částka odpovídá veškerým vyplaceným dividendám z OKD do NWR, a to od jejich vstupu do firmy v letech 2006 do roku 2012. Jak ale v žalobě stojí, firma si za tu dobu ani tolik nevydělala. Její celkové zisky dosáhly jen 33,5 miliardy.

Když se k tomu připočte nerozdělený zisk přes 7 miliard korun nashromážděný na účtech dolů do roku 2006, bylo to maximálně 40 miliard korun. Přesto vyplacená částka dosáhla uvedených 65,3 miliardy korun.

Jednání s intenzivní mírou nepoctivosti, stojí v žalobě

Důvodem bylo, že majitelé se rozhodli vybrat nejen zisky, ale i další peníze. Šlo například o osm miliard korun, které společnost vytvořila účetním přeceněním svého majetku. Dalších více než 14 miliard korun získala rozpuštěním tzv. ostatních kapitálových fondů. To byly vklady vlastníků a veškeré nashromážděné rezervy.

Společnost OKD podala žalobu na Bakalu a NWR. Chce 24,5 miliardy

Číst článek

„Přijetím výše uvedených rozhodnutí NWR o rozdělení zisku a ostatních kapitálových fondů OKD došlo k natolik významnému porušení právních předpisů a dobrých mravů, že musí být tato rozhodnutí nicotná. Není přípustné, aby požívala právní ochrany jednání učiněná s tak intenzivní mírou nepoctivosti, která byla dlouhodobě, cíleně a plánovaně činěná pouze za účelem poškození žalobce,“ vysvětluje OKD v dokumentu pro soud.

Předpisy, které majitelé údajně porušili, jsou hlavně obchodní zákoník. Žaloba poukazuje na paragraf, že akcionáři mají právo na podíl na zisku společnosti. Ne ale do té míry, že vlastní kapitál klesne pod ten základní. A to se za působení NWR stalo.

Přestože firma mezi lety 2006 až 2013 vydělávala, za tu dobu její vlastní kapitál klesl o 98 procent na necelou miliardu. Základní kapitál byl přitom 8,8 miliardy. OKD přitom tvrdí, že se majitelé nemohou zaštiťovat dobrou vírou a ani tím, že nečekali v budoucnu horší časy.

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl

Už ve výroční zprávě za rok 2011 totiž podle žaloby stojí: „Rok 2012 bude zřejmě obtížný, zejména vinou nejasné hospodářské situace na trzích zemí Evropské unie. Musíme řídit a kontrolovat provozní náklady.“ Ve výroční zprávě následujícího roku je dokonce uvedeno, že „těžkosti v odbytu a tlak na ceny nepoleví ani v roce 2013“ a doly proto musely „přistoupit k úpravě těžebních plánů.“

Přesto se ale vybírání zisků z firmy nezastavilo. Podle firmy to tedy bylo protiprávní - došlo k nesprávnému vedení účetnictví, neoprávněnému obohacení a také k jednání v rozporu s dobrými mravy.

Nejdůležitější části žaloby OKD na NWR a Zdeňka Bakalu by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Proč vlastně OKD žaluje jak NWR, tak i jmenovitě Zdeňka Bakalu, který byl úplně stejný akcionář jako jeho obchodní partner Peter Kadas, vysvětlují doly v žalobě hlavně účastí Bakaly přímo v jejich představenstvu OKD. Bylo to v letech 2006 až 2008, tedy do doby než NWR vydalo akcie na burzách v Londýně, Varšavě a v Praze. Podle žaloby jen za tuto dobu rozhodlo OKD o vyplacení celkové sumy dividend 34,676 miliardy korun.

Zdeněk Bakala jakožto člen představenstva OKD a zároveň akcionář NWR tak má být spoluzodpovědný za škodu, která z odlivu těchto peněz firmě vznikla. A protože v žádné ze zpráv mezi propojenými osobami neupozornil na možnou způsobenou újmu, tak za její náhradu nyní prý také osobně ručí, vysvětluje se v žalobě.

OKD žaluje i Zdeňka Bakalu. | Foto: ČTK Kateřina Šulová

Bakala si „naopak kontinuálně vytvářel podmínky pro to, aby mohl z žalobce vyvést co nejvíce peněz, a to až do vyčerpání veškerých finančních prostředků OKD,“ stojí dále v žalobě.

Velkou otázkou je, jak se samotné NWR a Zdeněk Bakala k žalobě postaví. Podle jejich mluvčího Vladimíra Bystrova zatím nemají žalobu k dispozici, znají ji jenom z médií, a nebudou ji tak v tuto chvíli komentovat.

Už dříve ale Bakala odmítal, že by firmu jakkoliv poškodil. Upozornil naopak na miliardové investice, které majitelé pro OKD podpořili. Při restrukturalizaci v roce 2014 také spolu s dalším akcionářem Kadasem vložili do vlastnické skupiny ovládající OKD po miliardě korun. NWR také v minulosti uvádělo jako hlavní důvod potíží dolů neočekávaný dlouhodobý pád cen černého uhlí, který se nedal v takovém rozsahu předvídat.

Samotné OKD žalobu zatím také blíže nekomentovalo, podle mluvčího Iva Čelechovského to ale udělá v příštích dnech.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme