Čína a Británie zvýší svůj obchod na 100 miliard dolarů do roku 2015

Čínský premiér Wen Ťia-pao jednal při své návštěvě Velké Británie s jejím premiérem Davdem Cameronem o rozšíření obchodní spolupráce. Obě země uzavřely obchodní smlouvy za jednu miliardu a 40 milionů liber. Britové by se v exportu chtěli soustředit na služby a také technologie šetrné k životnímu prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský premiér Wen Ťia-pao opouští sídlo britského premiéra.JPG

Čínský premiér Wen Ťia-pao opouští sídlo britského premiéra.JPG | Zdroj: Reuters

Největší objem zakázek získala britská firma, která Číňanům pomůže s úpravou uhlí těženého pro výrobu energie v tepelných elektrárnách. Tuto zakázku ve výši až 600 milionů liber bude financovat velká čínská banka. Výsledkem by mělo být, že rozmáhající se čínský průmysl bude o něco čistší.

Přehrát

00:00 / 00:00

cina.mp3

Že Čína začíná propagovat šetrné technologie potvrzuje i sinolog Martin Kříž. „Poslední sjezd komunistické strany Číny deklaroval, že je potřeba rozvíjet ekonomiku v harmonii s lidmi a životním prostředím. Což možná překvapí někoho, kdo dýchal vzduch v Pekingu. Přichází to za pět minut dvanáct, ne-li po dvanácté,“ říká Kříž.

Další zakázky získal britský výrobce destilátů Diageo, nebo britští farmáři, kteří vyvážejí zemědělské produkty, například drůbež nebo prasata. Objem těchto zakázek je řádově ve výši 10 milionů liber.

Od listopadové návštěvy britského premiéra v Pekingu stoupl objem britsko-čínských obchodních výměn o pětinu. Dohoda, kterou nyní obě země uzavřely znamená obrovské příležitosti pro britský byznys. Britské firmy budou mít lepší přístup na čínské trhy ve stavebnictví, ve vývoji a v rozvoji.

Vysokorychlostní železnice

Podle BBC stojí premiér Wen Ťia-pao také v čele čínských snah získat objednávky na vysokorychlostní železniční spojení mezi Londýnem a Birminghamem.

Čínský premiér také uvedl, že jeho vláda stále věří společné evropské měně a nehodlá ustoupit od strategie investovat 3 biliony dolarů do eurobondů.

V minulých letech provázely návštěvy čínských činitelů v Británii protesty ochránců lidských práv. Při této návštěvě však nebyly příliš hlasité. Nicméně britský premiér David Cameron na tiskové konferenci tvrdil, že během rozhovoru se svým čínským protějškem toto téma taktně a citlivě zmínil.

Demokratická společnost pomůže obchodu

Wen Ťia-paovi naznačil, že je-li společnost demokratická, pomáhá to obchodu a vzájemné důvěře při britských investicích do čínské ekonomiky. „Čína se v tomto ohledu nenachází na úrovni 21. století.

Je zde disharmonie, ekonomika předstihla problematiku lidských práv. Kritické myšlení ve školách není rozvíjeno, není zde diskuse na společenskými fenomény, jsou zde pouze direktivy,“ popsal Kříž s tím, že se ale už i v otázce lidských práv Čína pomalu vyvíjí správným směrem.

Cameron na schůzce také připomněl, že Čína, která ve snaze dohnat svět kopíruje patenty západních zemí, by měla více než dosud uznávat intelektuální majetky.

Oba premiéři chtějí zvýšit do roku 2015 vzájemný obchod na 100 miliard dolarů. Britové by se chtěli v exportu specializovat na oblast služeb, na technologie šetrné vůči životnímu prostředí a také na finanční služby jako je pojišťovnictví a bankovnictví.

Tomu by měla pomoci smlouva zamezující dvojitému zdanění výnosů z investic v obou zemích. Cameron po jednáních naznačil, že bude stát proti případným zvýšením tarifu v rámci EU na dovoz z Číny.

Milan Kocourek, Ivan Kytka, Petra Kotvová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme