Čína a Rusko plánují obchod za miliardy dolarů

Peking a Moskva podepíšou největší zbrojní obchod za posledních deset let. Jde o nákup téměř padesáti ruských stíhaček. Číňané za ně zaplatí asi čtyři miliardy dolarů, tedy 75 miliard českých korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stíhačka F-16 v akci

Stíhačka F-16 v akci | Zdroj: ČTK

Čína má koupit 48 víceúčelových stíhaček Suchoj Su-35. Jeden letoun by měl stát zhruba 85 milionů amerických dolarů. Celkem má Čína za letouny zaplatit asi čtyři miliardy dolarů. Částka se ale ještě může změnit. Jistě ale půjde o jeden z největších obchodů mezi oběma zeměmi za posledních deset let.

Moskva navíc po Pekingu požaduje dodatečné právní záruky chránící duševní vlastnictví. Chce si totiž zajistit, že Číňané letouny nezkopírují. To se totiž už stalo s ruskými stíhačkami Suchoj a MiG - 29, které Čína okopírovala a prodávala jako vlastní letouny za třetinovou cenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asijská zpravodajka ČRo Kateřina Procházková v Odpoledním Radiožurnálu

Dohodu o ochraně duševního vlastnictví u vojenské výzbroje už Čína a Rusko uzavřely před čtyřmi lety. Odborníci na právo ale pochybují, že by si v případě dodatečných právních záruk mohla Moskva vynutit na Číně jejich dodržování.

Experti předpokládají, že Číňané mají o nové ruské stroje zájem hlavně proto, aby získali přístup k nejnovějším technologiím. Peking pak o obchodu jedná v době, kdy potvrdil, že v letošním roce opět zvýší výdaje na svou obranu.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme