Čína boří tradiční představy. Vývoz levného textilu nahrazuje kvalitní technika

Většina lidí si čínský export spojuje tradičně s levným textilním zbožím, jako jsou třeba trička, džíny či boty. Svět se ale mění a Čína také. Země začíná dobývat globální trhy i s výrobky high-tech. A přizpůsobil se tomu i čínský pracovní trh. Počet lidí zaměstnaných v oborech s vyšší přidanou hodnotou je vyšší než v textilním průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čchung-čching je nejrychleji rozvíjejícím se městem v Číně

Čchung-čching je nejrychleji rozvíjejícím se městem v Číně | Foto: Kateřina Procházková

Například všechna lana sedmikilometrového visutého mostu spojující americké San Francisko s Oaklandem jsou ověšena světly ovládanými sofistikovanou elektroinstalací z šanghajské továrny Inventronics.

Tato firma s tisícovkou zaměstnanců vyrobila minulý rok tři miliony zdrojových jednotek pro vysoce účinné světelné diody. A letos počítá se zdvojnásobením produkce, z níž polovina půjde na export.

Čínské firmy ovšem slaví úspěchy i ve výrobě počítačové techniky, automobilových dílů, optických přístrojů nebo chirurgických nástrojů. Přestávají jen kopírovat zahraniční technologie, ale samy vyrábějí i kvalitní technicky vyspělé produkty včetně velkých strojírenských komponentů.

Čínské podniky tak přestávají sázet jen na výhodu levné pracovní síly a nízkého kurzu juanu, který zlevňuje export. S tím, jak levný čínský vývoz pronikal na zahraniční trhy, rostly tržby podniků a také firem bylo více. Jejich zaměstnanci dostávali vyšší platy, než kdyby pracovali na poli. A proto mohli více nakupovat.

Továrny chrlí zboží, jsou úspěšné a potřebují vyrábět víc. V nejlidnatější zemi světa ale také není nekonečné množství kvalifikovaných zaměstnanců, takže si je podniky přetahují a nabízejí odborníkům vyšší platy.

Pro firmy tím ale vzniklo jiné nebezpečí: Když budou mít vyšší náklady, budou jim konkurovat země s levnější pracovní silou, jako je Vietnam, Filipíny nebo Mexiko. Ostatně některé zahraniční firmy se už do těchto zemí stěhují.

Takže jediná cesta pro čínské podniky je vyrábět dražší zboží vyšší kvality. Podle analýzy Royal Bank of Scotland dramaticky vzrostl počet lidí zaměstnaných v oborech s vyšší přidanou hodnotou typu elektroniky nebo telekomunikační techniky. A teď tam pracuje víc lidí než v textilním a kožedělném průmyslu.

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme