Čína bude používat unikátní českou biotechnologii, půjde o obchod za stovky milionů

Česká unikátní technologie na výrobu bioplastu se prosadila na asijském trhu. Brněnští vědci z Vysokého učení technického uspěli v Číně se speciální metodou, jak z odpadního fritovacího oleje vyrobit recyklovatelný bioplast. Na zdařilém výzkumu tak mohou vydělat stovky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: Tomáš Adamec

Biotechnologie funguje na jednoduchém principu. Na výrobu bioplastů stačí odpadní rostlinný olej a určitý druh bakterií, popsala vědkyně Ivana Márová z brněnského Vysokého učení technického.

„Tyto bakterie jsou schopny krmivo, polysacharidy nebo i odpadní oleje ve své buňce přeměnit na polymer a tento polymer my pak můžeme využívat technologicky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Benešová

Bakterie vědci uchovávají v malých, průhledných válcích s nažloutlou tekutinou. Mikroorganismy se odpadním olejem živí, a pokud jim vědci nastaví ve válcích speciální podmínky, například jim uberou některé živiny, bakterie si začnou samy vytvářet z oleje do zásoby bioplast. Ten pak od nich výzkumníci získávají v čisté formě. Tým vědkyně Ivany Márové pracoval na technologii několik let.

„Pracovali jsme zejména na výzkumu, jak bakterie řídí produkci polymeru uvnitř své buňky. Z technologického hlediska znovuobjevení tohoto problému a práce na chemické fakultě a potom v rámci centra materiálového výzkumu trvá asi osm let.“

Ekologický bioplast poslouží jako náhrada syntetických polymerů a využije se hlavně v potravinářském průmyslu.

„Na výrobu dětského plastového zboží jako jsou kojenecké lahve, ale také hračky, obaly na farmaceutické a kosmetické prostředky. A potom samozřejmě díky biokompatibilitě jsou aplikace do biomedicíny ve formě cévních nebo tkáňových náhrad,“ popsala Ivana Márová.

Čína postaví továrnu

Vědci nabídli výrobu bioplastů na asijský trh přes českou firmu, která se zabývá transferem špičkových technologií. Po roce vyjednávání se v Číně dohodla se společností Suzhou Cleanet, specializující se na sběr a zpracování fritovacího oleje, na vybudování pilotní linky pro výrobu bioplastu.

Následovat bude výstavba první velké továrny. Číňané mají o biotechnologii velký zájem, protože se potýkají s velkými přebytky jedlého odpadního oleje.

„Náš produkt přesně zapadá do jejich strategie. Máme co nabídnout, takže šance je obrovská,“ tvrdí předseda představenstva české firmy Ladislav Mareš. Předpokládá, že v dalších letech v Číně stoupne spotřeba plastů a bude problém s jejich recyklací. Právě české bioplasty by tuto situaci mohly vyřešit.

Kolik by Češi mohli na technologii a následném prodeji bioplastů vydělat, nechtějí firmy zveřejňovat. Odhady ale mluví o stovkách milionů korun.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme