Čína chce, aby banky zastavily půjčky neekologickým firmám

Čínská vláda požádala banky, aby nepůjčovaly peníze firmám, které se nechovají ekologicky. Jde o společnosti silně znečišťující okolí příliš energeticky náročnými provozy. Na jakési černé listině, kterou vytvořila čínská centrální banka, je asi 30 tisíc podniků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západ slunce nad ocelárnami

Západ slunce nad ocelárnami | Foto: Robert Mikoláš

Už v srpnu vyzvala čínská vláda více než 2 tisíce firem, aby zavřely přestárlé a neekologické továrny. Jak na Rádiu Česko uvedl Lukáš Brzák ze zpravodajského serveru o čínské ekonomice czcn.org, toto opatření se týká hlavně neperspektivních provozů, které nejsou technologicky na výši.

„Jde o ocelárny, producenty uhlí, hliníku či cementárny. Většinou jde o malé a střední podniky,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínská vláda požádala banky, aby nepůjčovaly peníze firmám, které se nechovají ekologicky. Mluvíme s Lukášem Brzákem ze zpravodajského serveru czcn.org.

Srpnová opatření a nová výzva čínské vlády jdou podle něj ruku v ruce. „Díky tomu se bude neustále tlačit na to, aby ostatní firmy, které jsou perspektivní a jejich provoz jde nějakým způsobem modernizovat a ekologizovat, do tohoto investovaly,“ uvedl.

Jde podle něj o novou politiku Pekingu směrem k ekologii, kterou motivovalo několik faktorů. „Prvním je obecně přesun výroby od výrobků s nízkou přidanou hodnotou k výrobkům s vyšší přidanou hodnotou. Druhým motivem je snížení budoucí ekologické zátěže Číny,“ přiblížil.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme