Čína chce snížit závislost na USA, preferuje investice do Evropy

Čína od počátku roku preferuje Evropu před Amerikou. Alespoň co se týče investic do státem garantovaných cenných papírů. Vyplývá to z průzkumu banky Standard Chartered, podle kterého Čína od ledna do dubna navýšila své rezervy o částku 200 miliard dolarů. Ze tří čtvrtin přitom nakoupila nástroje, které nejsou oceněny v americké měně. Podstatná část z nich byla podle Standard Chartered vázána na euro. Čína se tak snaží snížit závislost na USA, Evropě to zase pomáhá vyrovnávat se s pokračující dluhovou krizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking dusí výfukové zplodiny

Peking dusí výfukové zplodiny | Foto: Robert Mikoláš

Dluhová krize v Evropě se hrotí. Čína do ní přesto, nebo možná právě proto, podle analýzy Standard Chartered i oficiálně dostupných údajů investuje. „Z pohledu diverzifikace to dává smysl,“ řekl k tomu na Rádiu Česko analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

„Číňané totiž v minulosti většinu svých devizových rezerv investovali do dolaru. Zároveň Čína vykazuje dlouhodobě přebytky zahraničního obchodu. To ji generuje devizové prostředky, které musí někde investovat, protože pokud by je investovala do domácí měny, znamenalo by to další posílení jüanu a tomu se Čína určitě chce vyhnout,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína od začátku roku preferuje Evropu před Amerikou. Otázky pro analytika KB Jana Vejmělka.

Dodal, že Evropa představuje pro Čínu jednoho z nejvýznamnějších obchodních partnerů. „A je v zájmu Číny, aby se evropský kontinent dostal z krize a mohlo na něj dále proudit čínské zboží,“ doplnil.

Někteří experti tvrdí, že podpora od ostatních států pomůže eurozóně překonat to nejhorší. Jiní zase naopak, že jen odkládá nevyhnutelné - bankrot některých zemí a odchod z unie.

„Myslím si, že dneska jde aktuálně o to koupit si čas, donutit Řecko k reformám a dát čas bankovnímu sektoru, aby se mohl připravit na nějakou formu řeckého bankrotu, který podle mě přijde,“ poznamenal k tomu analytik s tím, že otázkou je právě načasování a forma.

Pokud řecká vláda nedostane důvěru, nastane negativní šok pro finanční trhy

Ekonomové s napětím nyní očekávají na dnešní večer, kdy v Řecku čeká obměněnou vládu premiéra Papandreoua hlasování o důvěře. V případě, že ji nedostane, nastal by podle analytika negativní šok pro finanční trhy.

„Znamenalo by to další zvýšení nejistoty ohledně toho, co se bude dít. Pád řecké vlády by prostě znamenal chaos, nebyl by nikdo s mandátem vyjednávat s evropskými představiteli či s MMF,“ dodal.

Podle něj je tady i riziko ‘řecké nákazy‘, která se může přelít do dosud v podstatě nedotčených zemí jako je například Itálie. Naznačila to o víkendu i agentura Moody's.

„Na toto riziko upozorňují nejen ratingové agentury, ale například i Evropská centrální banka. A tyto obavy stojí za snahami koupit si čas, nenechat Řecko zbankrotovat v současné době, protože problémy by se rychle mohly přesunout do zemí s vysokými státními dluhy nebo s nízkým růstovým potenciálem. A podle mě třeba Itálie patří do obou těchto skupin,“ uvedl na Rádiu Česko analytik Jan Vejmělek.

David Koubek, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme