Washington odloží nebo zruší clo na některé čínské zboží. Zatím do poloviny prosince

Americká vláda zatím nebude uplatňovat desetiprocentní clo na některé čínské zboží, které mělo začít platit od 1. září. U některého zboží pak clo dokonce zruší. Oznámil to v úterý Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Mezi produkty, kterých se týká odložení cla, jsou například mobilní telefony a laptopy. Clo bude zrušeno u zboží důležitého kvůli zdraví či národní bezpečnosti. Americké akciové trhy na zprávu reagovaly prudkým růstem.

Washington/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodních jednání se zúčastnili čínský vicepremiér Liou Che (napravo), americký ministr financí Steven Mnuchin (uprostřed) a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer.

Obchodních jednání se zúčastnili čínský vicepremiér Liou Che (napravo), americký ministr financí Steven Mnuchin (uprostřed) a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. | Foto: Andy Wong | Zdroj: Reuters

Zavedení cla bude zatím odloženo do 15. prosince. USTR uvedl, že na seznamu zboží s odkladem cla jsou počítače, videoherní konzole, některé hračky, počítačové monitory a některá obuv a oblečení.

Deficit rozpočtu USA za deset měsíců narostl o 27 procent. Na vině je snižování daní a nové výdaje

Číst článek

Oznámení USTR bylo zveřejněno krátce po zprávě, že si čínský ministr obchodu a vicepremiér Liou Che telefonoval s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem. O telefonátu informovalo čínské ministerstvo obchodu. Čína si podle jeho prohlášení na plánované zavedení cel stěžovala. Představitelé obou zemí se také dohodli, že si do dvou týdnů znovu zatelefonují.

Investoři do technologických firem zprávu o výjimkách přivítali. Dílčí index výrobců mikročipů v reakci na oznámení vzrostl téměř o tři procenta, akcie společnosti Apple pak přidaly více než pět procent. Hlavní indexy si připisovaly kolem dvou procent.

Americký prezident Donald Trump na začátku tohoto měsíce oznámil, že uvalí desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 300 miliard USD (6,9 bilionu Kč). To by znamenalo, že clu bude podléhat téměř veškerý dovoz z Číny do USA. Jako důvod prezident uvedl, že Čína neplní sliby, podle nichž bude nakupovat více zemědělských produktů z USA.

Dolar posiluje

Americký dolar díky rozhodnutí na devizovém trhu posiluje. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 17.30 středoevropského času vykazoval růst o 0,3 procenta na 97,70 bodu.

Euro k dolaru ztrácelo 0,2 procenta na 1,1189 USD, dolar k japonskému jenu pak přidával 1,2 procenta na 106,47 JPY. Euro k jenu přidávalo jedno procento na 119,12 JPY.

Americká měna prudce zpevnila zvláště vůči japonskému jenu, který je považován za takzvaný bezpečný přístav v dobách nejistoty. V poslední době japonský jen výrazně posiloval vzhledem ke geopolitickému napětí a kvůli obavám z globální recese v reakci na americko-čínskou obchodní válku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme