Čínské byznysové sliby: Otevřeme trh, změníme daně a budeme chránit právo na duševní vlastnictví

Čína hodlá pokračovat v otevírání svého trhu a reformách, včetně fiskálních reforem, jejichž součástí bude změna daní. Země se také bude stejně chovat k domácím i zahraničním firmám a chránit právo na duševní vlastnictví. Ve svých prvních veřejných projevech od svého jmenování na čínském rozvojovém fóru to slíbili nový vicepremiér Chan Čeng a ministr financí Liou Kchun.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČÍnský prezident Si Ťin-pching

ČÍnský prezident Si Ťin-pching | Zdroj: Reuters

Liou slíbil, že v letošním roce Čína sníží daň z přidané hodnoty pro zpracovatelský a dopravní sektor a navrhne zákon o spotřební dani. Chce také dokončit a zavést daň z majetku. Země rovněž hodlá zvážit svoji daňovou politiku a upravit ji tak, aby podpořila zahraniční investice v zemi a pobídla čínské firmy investovat v zahraničí.

Liou navázal na předchozí projev generálního tajemníka Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángela Gurríy, který uvedl, že reforma daně z přidané hodnoty je důležitá pro transformaci Číny z ekonomiky závislé na těžkém průmyslu k ekonomice zaměřené na inovace a sektor služeb.

Čína chystá odvetná opatření za uvalení cel. Obchodní válku s USA si ale nepřeje

Číst článek

Chan v projevu zdůraznil, že Čína se potřebuje více otevřít vnějšímu světu a učiní tak prostřednictvím svého projektu novodobé hedvábné stezky. Slíbil také, že zajistí stejnou ochranu vlastnických práv zákonem a posílí ochranu duševního vlastnictví.

Spojené státy kritizují Čínu za nedostatečnou ochrana duševního vlastnictví a rozdílné chování k zahraničním a domácím firmám. Tato kritika se stala důvodem, proč americký prezident Donald Trump hrozí Číně zavedením dovozních cel. V pátek podaly USA stížnost u Světové obchodní organizace kvůli podezření z krádeže duševního vlastnictví Čínou.

Prezident Americko-čínské obchodní rady John Frisbie řekl agentuře Reuters, že Čína slibuje opatření k většímu otevření trhu a ochraně duševního vlastnictví již určitou dobu, ale americká obchodní komunita zatím na akci čeká.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme