Čínská centrální banka napumpuje do ekonomiky přes bilion jüanů, chce zmírnit dopady koronaviru

Čínská centrální banka v pondělí do ekonomiky pošle 1,2 bilionu jüanů (3,9 bilionu Kč), aby zmírnila dopady šíření nového typu koronaviru. Banka to v neděli oznámila na svém webu. Čínské finanční trhy byly kvůli oslavám příchodu nového lunárního roku několik dnů zavřené, v pondělí se ale po delší pauze znovu otevírají a vláda má obavy, aby kvůli omezení ekonomické aktivity nebyly narušeny peněžní toky.

Tento článek je více než rok starý.

Peking/Šanghaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž s maskou ve vylidněném nákupním středisku v provincii Jiangxi v Číně

Muž s maskou ve vylidněném nákupním středisku v provincii Jiangxi v Číně | Foto: Thomas Peter | Zdroj: Reuters

Centrální banka peníze poskytne prostřednictvím reverzních repo operací, kdy nakupuje cenné papíry, které později zase prodá. Čínské úřady slíbily, že využijí více nástrojů měnové politiky, aby zajistily dostatečnou likviditu a podpořily firmy, které epidemie koronaviru nejvíce zasáhla. Řada firem totiž poslala zaměstnance na nucenou dovolenou a přerušila činnost, aby zabránila šíření nákazy.

Petříček navrhne uvolnění až deseti milionů korun na humanitární pomoc Číně, diplomaty stahovat nechce

Číst článek

V Číně na nový koronavirus zemřelo už více než 300 lidí a přes 14 000 je jich nakaženo. Centrální banka v neděli uvedla, že celková likvidita v bankovním systému bude po plánované finanční injekci o 900 miliard jüanů vyšší, než byla ve stejném období loni.

Podle propočtů agentury Reuters připadá na pondělí splatnost reverzních repo operací v objemu 1,05 bilionu jüanů, což znamená, že v čistém vyjádření se do ekonomiky dostane hotovost za 150 miliard jüanů.

Investoři předpokládají, že začátek obchodování na finančních trzích v Číně bude v pondělí silně rozkolísaný. Trhy byly uzavřené od 23. ledna a znovu otevřít se měly už minulý pátek, vláda ale rozhodla, že kvůli šíření koronaviru zůstanou uzavřeny až do pondělí.

Úřad pro regulaci akciových trhů v neděli uvedl, že s žádným dalším odkladem už nepočítá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme