Čína loni zaznamenala rekordní obchodní přebytek. Pomohl jí k tomu růst vývozu

Čína v roce 2022 díky růstu vývozu zaznamenala rekordní obchodní přebytek 877,6 miliardy dolarů (19,5 bilionu korun). Rekordní byl loni také čínský obchod s Ruskem, který činil 1,28 bilionu jüanů (4,2 bilionu korun). Podle agentur Reuters a AP to v pátek uvedla čínská vláda a celní úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínský juan (ilustrační foto)

Přebytek čínské globální obchodní bilance vzrostl o 29,7 procenta oproti rekordu zaznamenanému v roce 2021 (ilustrační foto) | Foto: Florence Lo | Zdroj: Reuters

Vývoz z Číny se zvýšil i navzdory slabší poptávce z Evropské unie a Spojených států a pandemickým omezením, které dočasně uzavřely Šanghaj a další průmyslová centra. Vývoz meziročně vzrostl o sedm procent na 3,95 bilionu dolarů.

Ekonom: Fetišizovali jsme si výkonnostní vnímání světa. Krize to ale mohou posunout lepším směrem

Číst článek

To je zpomalení oproti prudkému nárůstu v předchozím roce o 29,9 procenta. Dovoz stoupl o 1,1 procenta na 2,7 bilionu dolarů, a zpomalil tak z růstu o 30,1 procenta v předchozím roce – na vině byla slábnoucí ekonomika i slábnoucí spotřebitelské výdaje.

Přebytek čínské globální obchodní bilance vzrostl o 29,7 procenta oproti rekordu zaznamenanému v roce 2021. Už ten byl největší, jaký kdy jakákoli ekonomika zaznamenala.

Podnikatelé mají poslední šanci na přihlášení k paušální dani. Komu se vyplatí nejvíc?

Číst článek

Čínský vývoz do Ruska a dovoz z něj v roce 2022 představoval tři procenta celkového čínského obchodu, řekl na tiskové konferenci mluvčí Generální správy cel. Dodávky čínského zboží do Ruska rostly šest měsíců po sobě.

Podle analýzy agentury Reuters založené na údajích z průmyslových zdrojů Rusko v roce 2022 více než zdvojnásobilo svůj železniční vývoz zkapalněného ropného plynu do Číny. Moskva se tak snaží o diverzifikaci vývozu energie.

Čínský dovoz ruského zemního plynu prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře se podle hlavního ruského producenta Gazpromu měl v roce 2022 zvýšit nejméně o 50 procent. Čínský dovoz ruské ropy vzrostl za prvních 11 měsíců meziročně o deset procent na téměř 80 milionů tun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme