Čínská ekonomika zpomalila více, než se čekalo. Slábnutí nezamezilo ani zmírnění napětí s USA

Vývoz z Číny v září klesl více, než se čekalo, a dovoz se snížil již pátý měsíc za sebou. Na vývoz má negativní dopad slabší globální poptávka a rostoucí americká cla na čínské zboží. Pokles dovozu pak ukazuje, že domácí poptávka je slabá. Druhá největší ekonomika světa tak bude zřejmě potřebovat další stimulaci ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský jüan

Peking potřebuje přijít s dalšími stimulačními opatřeními, aby odvrátil prudší ekonomické zpomalení. | Foto: Kim Kyung-Hoon | Zdroj: Reuters

Vývoz ze země se v září podle údajů celního úřadu snížil meziročně o 3,2 procenta, zatímco analytici čekali pokles jen o tři procenta. Dovoz se pak propadl o 8,5 procenta místo očekávaných 5,2 procenta.

Trump: USA a Čína učinily podstatný pokrok v jednání o obchodu. Pozastavíme navýšení cel

Číst článek

Bilance zahraničního obchodu však skončila v přebytku 39,65 miliardy amerických dolarů, 928,2 miliardy korun. V srpnu přebytek činil 34,84 miliardy dolarů a analytici čekali, že se sníží na 33,3 miliardy dolarů.

V září dále eskaloval obchodní spor mezi USA a Čínou a Washington od počátku měsíce uvalil clo 15 procent na dovoz čínského zboží v hodnotě 125 miliard dolarů. Peking přišel s odvetou.

Po dalším kole obchodních jednání minulý týden americký prezident Donald Trump prohlásil, že se podařilo dosáhnout první fáze dohody o ukončení obchodní války. Odložil také zatím zvýšení cel plánované na 15. října, dosavadní cla však ponechal v platnosti.

Přebytek obchodu se Spojenými státy se snížil na 25,88 miliardy dolarů ze srpnových 26,96 miliardy. Vývoz do USA, které jsou největším obchodním partnerem Číny, meziročně klesl o 17,8 procenta a dovoz o 20,6 procenta. Za leden až září se vývoz čínského zboží do USA snížil o 10,7 procenta, zatímco dovoz amerického zboží do Číny se propadl o 26,4 procenta.

Slabší údaje zřejmě posílí očekávání, že Peking potřebuje přijít s dalšími stimulačními opatřeními, aby odvrátil prudší ekonomické zpomalení, a to i navzdory předběžným signálům zmírnění obchodního napětí s USA. Analytici se domnívají, že ekonomický růst Číny ve třetím čtvrtletí dále zpomalil z téměř 30letého minima 6,2 procenta v dubnu až červnu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme