Čína a Evropská unie by měly zaujmout jasný postoj proti protekcionismu USA, vyzval Peking Brusel

Čína vyzvala Evropskou unii, aby ji podpořila v postoji proti protekcionismu Spojených států a pomohla jí prosadit mezinárodní obchodní řád. Agentuře Bloomberg to sdělil vedoucí čínské mise v EU Čang Ming.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Licence Public domain CC0

„Čína a EU by měly zaujmout jasný postoj proti ochranářství a spolupracovat při prosazování multilaterálního obchodního řádu," napsal Čang Ming. Nejnovější kroky USA jsou podle něho zcela proti základním zásadám a hodnotám Světové obchodní organizace (WTO).

Americko-čínská obchodní válka: Trump chce clo pro další čínské výrobky za 100 miliard dolarů

Číst článek

Americký prezident Donald Trump v pátek ohlásil úmysl uvalit cla na dovoz dalšího čínského zboží v hodnotě 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun). To znamená, že hodnota importu z Číny v tomto celním režimu by se ztrojnásobila.

Trumpův krok přichází den poté, co Čína oznámila, že chce uvalit pětadvacetiprocentní clo na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sójové boby. Peking tím reagoval na obdobný seznam, který USA zveřejnily v úterý.

Čínská odpověď Trumpovi: clo na 128 druhů amerického zboží, včetně masa a ovoce

Číst článek

Ten pro změnu obsahuje 1300 čínských výrobků, na něž chtějí aplikovat pětadvacetiprocentní clo Spojené státy. V obou případech jde o zboží, jehož dovoz do Číny respektive do Spojených států dosahuje na každé z obou stran téměř 50 miliard dolarů (kolem jednoho bilionu korun) ročně.

Evropská komise uvedla, že usiluje o zmírnění situace a v současné době vede jednání na vysoké úrovni.

„EU je přesvědčena, že by vždy měla být přijímána opatření v rámci WTO, která poskytuje řadu nástrojů pro efektivní řešení obchodních rozporů," prohlásil tento týden mluvčí komise Daniel Rosario. „Vyzýváme příslušné strany, aby zajistily, že jejich kroky budou v souladu s pravidly WTO," řekl Rosario.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme