‚Čelíme faktorům, které je obtížné předpovídat.‘ Čína si poprvé od roku 1990 nestanoví cíl růstu HDP

Čína si letos nestanoví cíl růstu hrubého domácího produktu. Oznámil to premiér země Li Kche-čchiang na úvod výročního plenárního zasedání parlamentu s tím, že kvůli dopadům pandemie na ekonomiku je těžké dělat jakékoliv prognózy.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena projíždí na sdíleném kole kolem čínské vlajky

Číně se podařilo dostat šíření nákazy pod kontrolu a podle oficiálních údajů přibývají v posledních týdnech pouze jednotky případů denně (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle agentury Reuters je to poprvé od roku 1990, kdy si kabinet nevytkne žádný cíl ohledně růstu hospodářství.

„Naše země čelí určitým faktorům, které je obtížné předpovídat,“ řekl předseda vlády s odkazem na koronavirovou pandemii a z ní vyplývající problémy v čínské i světové ekonomice.

Prestiž Číny kvůli pandemii utrpěla. Peking to řeší diplomacií ‚vlčích válečníků‘. Může mu to vyjít?

Číst článek

Čínské hospodářství se za první čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem propadlo o 6,8 procenta, což byl první ekonomický pokles za poslední dekády. Na vině je koronavirová krize, která v Číně ochromila výrobu a způsobila neochotu lidí utrácet.

S obrovskými problémy se potýká i vývoz, po němž je ve světě nyní snížená poptávka. Japonská banka Nomura podle agentury AFP odhaduje, že práci v exportu ztratí v Číně 18 milionů lidí.

Vrcholní představitelé Číny v pátek slíbili podpořit ekonomiku fiskálními stimuly, a deficit státního rozpočtu proto letos stoupne na 3,6 procenta HDP, oproti 2,8 procenta v loňském roce. Podle Reuters tak vláda učinila mimo jiné v obavě, že masivní propouštění může ohrozit stabilitu společnosti.

Číně se podařilo dostat šíření nákazy pod kontrolu a podle oficiálních údajů přibývají v posledních týdnech pouze jednotky případů denně.

„My, synové a dcery čínského národa, jsme stáli společně ve složitém počátečním období a vztyčili jsme Velkou zeď solidarity,“ řekl Li. „Dosáhli jsme rozhodujícího vítězství,“ dodal.

AFP nicméně upozorňuje, že negativní vlivy nákazy budou v ekonomice přetrvávat i poté, co budou v Číně uvolněna všechna dosavadní restriktivní opatření.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme