Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 3,9 procenta. Růst analytiky překvapil

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,9 procenta, tedy více, než se čekalo. Výhled kalí hrozba globální recese a opatření přijatá proti šíření koronaviru. Ve druhém čtvrtletí čínská ekonomika rostla pomalejším tempem 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí podle agentury Reuters zveřejnil čínský statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská vlajka

Analytici očekávali pomalejší růst čínské ekonomiky (ilustrační foto) | Foto: Thomas Peter | Zdroj: Reuters

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v období od července do září růst HDP o 3,4 procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem HDP druhé největší ekonomiky světa vzrostlo o 3,9. Odborníci odhadovali tempo 3,5 procenta.

Ve druhém čtvrtletí čínská ekonomika mezikvartálně oslabila o 2,6 procenta.

Původně měly být údaje zveřejněny 18. října, to bylo však nezvykle odloženo až na dobu po sjezdu komunistické strany, který se konal minulý týden. Čínský prezident Si Ťin-pching si na něm zajistil bezprecedentní třetí funkční období v čele země a představil řídicí orgán složený z loajálních členů.

Si Ťin-pching zůstane v čele komunistické strany Číny. Zajistil si třetí pětileté funkční období

Číst článek

Tato jmenování „ukazují, že Čína přechází od ekonomického pragmatismu k politické ideologii“, konstatoval Aleš Koutný ze společnosti Janus Henderson Investors.

Problémy čínského režimu?

Navzdory oživení se čínská ekonomika potýká s řadou problémů doma i v zahraničí. Čínská protipandemická strategie nulové tolerance a problémy v klíčovém sektoru nemovitostí zesílily vnější tlak ukrajinské krize a zpomalení globální ekonomiky kvůli zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami.

Podle průzkumu agentury Reuters růst Číny letos zpomalí na 3,2 procenta. To je výrazně hluboko pod oficiálním cílem 5,5 procenta a byl by to jeden z nejhorších výsledků za téměř půl století.

Začátkem tohoto měsíce Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil, oproti svým projekcím zveřejněným v červenci, výhled růstu Číny o 0,1 procentního bodu na 3,2 procenta v letošním roce a o 0,2 procentního bodu na 4,4 procenta v roce 2023.

Ratingová agentura S&P Global Ratings ve své zářijové zprávě uvedla, že čínská protipandemická politika nulové tolerance je větší hrozbou pro podnikový výhled než inflace, která v září meziročně vzrostla na 2,8 procenta. Opakující se cykly epidemií a výluk zatěžují křehkou spotřebu v zemi a prohlubují její realitní krizi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme