Čínský hrubý domácí produkt v loňském roce vzrostl o 8,1 procenta, nejvíce za posledních deset let

Čínská ekonomika zaznamenala v roce 2021 meziroční růst 8,1 procenta, ve druhém pololetí tempo růstu ale výrazně zpomalilo. Ve čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) oproti stejnému období loňského roku vzrostl o čtyři procenta. Na vině je podle agentur Reuters a AP mimo jiné pokles trhu s nemovitostmi.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané (ilustrační foto)

Odborníci předpokládali, že druhá největší ekonomika světa za loňský rok vykáže vzestup o 8,0 procent. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Čtyřprocentní růst v posledních třech měsících loňského roku je sice větší než 3,6procentní vzestup, který předpokládali analytici, ale nejslabší za poslední rok a půl. V předchozím čtvrtletí růst čínského HDP činil 4,9 procenta, a v prvním čtvrtletí dokonce 18,3 procenta.

V Pekingu odhalili první případ varianty omikron. Metropole má za tři týdny hostit zimní olympiádu

Číst článek

Loňský 8,1procentní meziroční růst je nejvyšší za poslední desetiletí, částečně za ním ale stojí pomalejší vzestup v roce 2020, kdy čínskou ekonomikou otřásla pandemie covidu-19 a přísné uzávěry. Růst hrubého domácího produktu (HDP) tehdy činil 2,3 procenta. I tak byla Čína jedinou z velkých světových ekonomik, která zaznamenala v roce 2020 růst, připomněla agentura Kjódó. Odborníci předpokládali, že druhá největší ekonomika světa za loňský rok vykáže vzestup o 8,0 procenta.

Za pomalejším tempem ekonomiky v loňském posledním čtvrtletí stojí kromě problémům na realitním trhu podle Reuters také přísná protikoronavirová opatření, která omezila spotřebu. Podle agentury Kjódó se na tempu růstu rovněž projevil strach z další vlny infekcí a možných otřesů na finančních trzích.

Prognózy varují, že pomalejší tempo růstu jako v posledních dvou čtvrtletích loňského roku bude přetrvávat i v letošním roce kvůli novým epidemiím koronaviru a snaze vlády přimět rozsáhlý realitní sektor k omezení zadluženosti, uvedla AP. To může mít globální dopady a snížit čínskou poptávku po oceli a spotřebním zboží.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme