Čína končí se systémem přerušování burzovních obchodů, platil jen pár dní

Čínská komise pro cenné papíry a burzy přestane od zítřka uplatňovat mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech, který zavedla teprve na počátku roku. Oznámily to dnes burzy v Šanghaji a Šen-čenu. Kvůli novému systému se tento týden obchodování na čínských burzách už dvakrát přerušeno - naposledy dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Investor na burze v Pekingu s obavami sleduje čtvrteční vývoj trhů

Investor na burze v Pekingu s obavami sleduje čtvrteční vývoj trhů | Zdroj: Reuters

Dnes se totiž čínské akciové trhy propadly o více než sedm procent, a proto bylo obchodování krátce po zahájení na zbytek dne zastaveno.

„Přerušení obchodování ukazuje na to, že čínský akciový trh má nějaký problém,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Systémem automatického pozastavování obchodů Čína reagovala na loňské masivní výkyvy na domácích trzích a snažila se je zmírnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Regulátor a čínská centrální banka musí zamezit masivním výprodejům, předpokládá analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

„Opatření se ukázalo jako zcela nefunkční a právě proto bylo dnes zrušeno po osmi dnech platnosti,“ připomněl Menčík. „Pětiprocentní ochranné pásmo, které bylo zavedeno na začátku roku, je nedostatečné.“

Pokud se totiž na akciových trzích blíží pokles stanovenému limitu, zvyšuje se nervozita investorů a automatizují se prodejní pokyny. „Všichni chtějí prodávat,“ popsal takové okamžiky Menčík.

Americké akcie dnes prohlubují propad a jejich hlavní indexy ztrácejí ve druhé polovině obchodování více než dvě procenta. Wall Street srážejí pokračující otřesy na čínských burzách a rostoucí obavy o druhou největší ekonomiku světa. Také evropské akcie dnes prudce klesly. Panevropský index FTSEurofirst 300 ztrácel během dne až více než tři procenta.
Pramen: ČTK

Jak zdůraznil, Čína je nyní hlavním tahounem dění na světových akciových trzích i ve světové ekonomice jako takové.

Turbulence se přenášejí i na evropské a americké burzy

„V Evropě i Americe je vidět velká nervozita z toho, kam čínské akciové trhy směřují. Je potřeba, aby se v Číně dostavila nějaká stabilizace, aby regulátor a centrální banka přijaly opatření, která by zamezila masivním, panickým výprodejům,“ zdůraznil Menčík.

„Co se týká ekonomiky, to je druhá strana mince, tam zatím dopad na Evropu nebo Ameriku není zřejmý. Myslím, že nemusí být nijak velký, avšak za podmínky, že vláda a centrální banka budou účinnější v boji s ekonomickým poklesem.“

V souvislosti s případnou krizí v Číně a možným vlivem na českou ekonomiku, připomněl Menčík unijní odhady, podle nichž by jednoprocentní pokles HDP Číny měl dopad v podobě 0,25 procenta poklesu ekonomiky eurozóny.

„Pokud bych řekl, že eurozóna má podobnou ekonomiku jako Česko, tak dopad by byl citelný, ale zdaleka ne nějaký extrémní, nebo výrazný,“ usoudil analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

Čínské akcie klesly o sedm procent, burzy musely přerušit obchodování

Číst článek

Světelný ukazatel světových burz si zájmem prohlíží chodec v ulicích Tokia | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme