Čína má zájem o české radiolokátory Věra

Českým zbrojařům se blýská na lepší časy. Naznačila to dnešní jednání na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky Idet. Naše firmy si hodně slibují především od sedmi nových členů Severoatlantické aliance. Ve hře jsou ale i nadále významné kontrakty například s Čínou, dobré jméno nám dělají především radarové systémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

veletrh IDET

veletrh IDET | Foto: Igor Šefr

Číňané mají v hledáčku radiolokátor Věra, nástupce slavné Tamary. Kontrakt s pardubickou firmou ERA je na spadnutí. Jak ale potvrdil šéf společnosti Miroslav Sotona, situaci zkomplikovalo šíření nebezpečného plicního viru SARS. "Mělo dojít do konce května k podpisu kontraktu, ale bohužel kvůli SARS nevíme jestli k tomu dojde," obává se.

Slabost pro naše radary dnes přiznali i někteří členové naší vlády. Ministr průmyslu Milan Urban věří, že právě pasivní radiolokátory posílí v co nejkratší době český export. "Co se týká systému Věra, věřím, že i on bude jedním z dobrých vývozních artiklů."

K tomu je ale podle šéfa Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka zapotřebí zjednodušit a hlavně zrychlit licenční řízení. "Je potřeba, aby celá česká administrativa se k tomu postavila malinko čelem a dala souhlas k exportu do teritorií, která v žádném případě nejsou riziková, a pak se českému exportu bude dařit," domnívá se Hynek.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme