Čína nebude při dovozu solárních panelů do Evropy platit vysoká cla

Evropská komise a Čína vyřešily spor o cla na dovoz solárních panelů do Evropy. Čína od srpna nebude platit vysoká antidumpingová cla, po šesti týdnech jednání se totiž obě strany dohodly na minimální ceně pro čínský dovoz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Spor o cla na dovoz solárních panelů byl největším obchodním sporem mezi EU a Čínou. Hodnota dovozu solárních panelů do Evropy loni dosáhla téměř 21 miliard eur.

„Nadprodukce panelů, která vznikla po celém světě, živená velkým boomem zejména v Evropě, kdy i Evropa kupovala panely s pomocí dotovaných tarifů, podobně jak to známe z ČR, vedla k tomu, že čínští exportéři jsou cenově a celkem i kvalitou schopni konkurovat komukoli na světě a mají už většinu celosvětového trhu,“ řekl profesor ekonomie Michal Mejstřík z Univerzity Karlovy.

Cla měla být zpočátku ve výši 11,8 procenta. Na oplátku Čína zase zvažovala možnosti antidumpingových a antidotačních opatření na vína pocházející z Evropské unie.

Evropu otázka zavedení cla rozdělila. Proti tomuto návrhu se stavělo 18 zemí v čele s Německem.

„Musíme si uvědomit, že Německo je nejenom příjemcem německých panelů, ale současně i významným producentem například polykrystalického křemíku – hi-tech produktů, které představují až 70 procent ceny čínských panelů,“ vysvětluje ekonom.

Martina Hanáčková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme