Čína nepomůže zadlužené Evropě

Náměstkyně čínského ministerstva zahraničí prohlásila, že Čína nepomůže zadlužené Evropě. Peking tak vůbec poprvé oficiálně odmítl možnost podílet se přímo na řešení dluhové krize eurozóny. Čína přitom v uplynulých měsících investovala do dluhopisů některých zemí včetně Řecka a Španělska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking dusí výfukové zplodiny

Peking dusí výfukové zplodiny | Foto: Robert Mikoláš

Konec spekulacím, tak hodnotí pozorovatelé nejnovější prohlášení Pekingu, který dal jasně najevo, že se druhá největší ekonomika světa podílet na záchraně eurozóny nebude.

Jak uvedla náměstkyně ministra zahraničí Fu Jing, Čína má sice největší devizové rezervy na světě ve výši 3,2 bilionu dolarů, nemůže je ale použít ani na boj s chudobou ve vlastní zemi a stejně tak ani na řešení problémů v zahraničí. Jak dodala, Peking už v případě pomoci zadluženým státům udělal své.

Navíc se podle ní Čína poučila z asijské finanční krize v roce 1997, která ukázala, jak jsou právě devizové rezervy důležité.

Robert Mikoláš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme