Čína neposkytne EU finance, dokud nevyřeší otázku Řecka

Čína neslíbí Evropské unii finanční pomoc, dokud se nevyjasní situace s Řeckem. Číňané chtějí také po Evropě více informací, než se rozhodnou investovat do záchranných fondů eurozóny. Potvrdil to čínský prezident Chu Ťin-tchao při setkání s francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, čínský prezident Chu Ťin-tchao před summitem G20

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, čínský prezident Chu Ťin-tchao před summitem G20 | Zdroj: Reuters

Setkání obou prezidentů se uskutečnilo v podvečer summitu G20, který hostí právě Francie.

Evropští představitelé doufali, že Čína slíbí nakoupit dluhopisy záchranného fondu a pomůže tak rychle vyřešit dluhovou krizi eurozóny.

Jak ale řekl ve středu před summitem G20 v Cannes čínský ministr financí, vzhledem k tomu, že Číňané nemají informace o investičních možnostech, nemohou zatím o investicích do unijních fondů mluvit.

Odhaduje se, že druhá největší ekonomika světa, Čína, v současnosti vlastní 600 miliard eur v evropských aktivech a přes 3,2 biliony dolarů má v devizových rezervách.

Zda se ale bude podílet na evropském boji s dluhovou krizí, se Peking rozhodne nejdříve tehdy, až si unie vyřeší problém s Řeckem.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme