Čína oznámila odvetná cla na americké zboží v hodnotě 1,3 bilionu korun

Peking zavede 24. září nová cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty zhruba 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). V úterý to oznámilo čínské ministerstvo financí. Reaguje tak na nová americká cla na čínské produkty v hodnotě 200 miliard dolarů (zhruba 4,4 bilionu korun), která vstoupí v platnost ve stejný den.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejnery v přístavním doku ve městě Ž'-čao, provincie Šan-tung. (ilustrační foto)

Kontejnery v přístavním doku ve městě Ž'-čao, provincie Šan-tung. (ilustrační foto) | Foto: Stringer | Zdroj: Reuters

Americká cla, jejichž zavedení v pondělí ohlásil prezident Donald Trump, budou desetiprocentní, zatímco odvetná čínská cla budou ve výši pěti a deseti procent, napsala agentura Reuters.

Hongkongský list South China Morning Post s odvoláním na vládní zdroje napsal, že Čína vzhledem k rozhodnutí Trumpovy administrativy přehodnocuje plány na vyslání delegace do Washingtonu kvůli jednání o obchodu. Zvyšuje se tak riziko, ze obchodní válka mezi oběma zeměmi bude dlouhá, což by mohlo ohrozit růst globální ekonomiky.

Nejnovější americká cla se podle zpravodajského serveru BBC dotknou více než 5000 položek včetně dámských kabelek, rýže nebo textilu. Úřad amerického obchodního zmocněnce z původního seznamu odstranil 297 kategorií zboží, jako jsou chytré hodinky či některé spotřební zboží, například dětské sedačky do aut.

Čínská cla se pak mají týkat především zboží z amerických států, které jsou nakloněné Donaldu Trumpovi.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil čínský přebytek v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou rovněž reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků.

ČTK, luc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme