Čína otevřela první burzu pro malé a soukromé podniky

Čína otevřela svou v pořadí třetí burzu. Určena je k obchodování s akciemi hlavně soukromých firem a jejím vzorem byl největší ryze elektronický trh ve Spojených státech Nasdaq.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na burze ChiNext

Obchodování na burze ChiNext | Foto: AFP

Dosud bylo možné obchodovat většinou jen s akciemi velkých státních podniků, a to především v Šanghaji, dále pak v jihočínském Šen-čenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína otevřela první burzu pro malé a soukromé podniky

Naopak na burze ChiNext, která byla otevřena rovněž v Šen-čenu, dominují soukromé a především menší a střední společnosti.

Uplatnit se na ní mají zejména firmy z farmaceutického průmyslu, informačních technologií, elektroniky, telekomunikací či energetické společnosti vyrábějící elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Raketový start

Čínská vláda otevření nové burzy více než deset let oddalovala. Někteří investoři také namítali, že dojde k poklesu cen akcií v Šanghaji i burzovního indexu. Nic z toho se ale dosud nepotvrdilo, právě naopak.

Co se týče samotného obchodování na burze ChiNext, hodnoty prakticky všech akcií okamžitě vyrazily vzhůru minimálně o 75 procent.

Největší skok zaznamenala společnost Čcheng-tu Ke-e-ja Technology, jejíž akcie nakonec uzavíraly na ceně o téměř 210 procent vyšší, než za kterou se začaly obchodovat.

První den tak byl značně divoký. Experti říkají, že v průběhu příštích týdnů se situace ustálí, doufají ale, že burza přiláká další zájemce.

V každém případě se otevírají nové možnosti investorům a podle prezidenta čínské komise pro cenné papíry Šang Fu-lina burza přispěje k podpoře technologicky vyspělých odvětví.

Po vzoru Nasdaq

Nová čínská burza vznikla po vzoru amerického trhu Nasdaq. Ten je třetí největší burzou na světě a lze na něm obchodovat akcie, opce i takzvané futures kontrakty.

ChiNext se samozřejmě tomuto trhu, založenému asociací národních, tedy amerických obchodníků s cennými papíry už v roce 1971, nemůže rovnat.

Nasdaq, který má hlavní ústředí v New Yorku a ve švédském Stockholmu, má dnes téměř 4000 kótovaných společností z 39 zemí celého světa, zatímco ChiNext zatím pouhých 28. Čína ale věří, že i díky ní dojde k dalšímu ekonomickému růstu.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme