Čínská ekonomika posílila ve druhém čtvrtletí téměř o 8 procent. Větší nárůst zhatily vyšší ceny surovin

Hrubý domácí produkt Číny za druhé čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání vzrostl o 7,9 procenta. Analytici nicméně očekávali, že druhá největší ekonomika světa vykáže vzestup o 8,1 procenta, píše agentura Reuters, podle které na tom nesou podíl vyšší ceny surovin i menší aktivita spotřebitelů kvůli epidemii covidu-19.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pekingské náměstí Tchien-an-men

Proti předchozímu čtvrtletí čínská ekonomika vykázala nárůst o 1,3 procenta (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay CC0 Creative Commons

Růst se znatelně zpomalil v porovnání s rekordním meziročním vzestupem z prvního čtvrtletí, kdy čínská ekonomika vykázala 18,3 procenta. Tehdejší čísla se však srovnávala s výsledky z prvního čtvrtletí loňského roku, kdy Čína zaznamenala největší ekonomický pokles za několik desetiletí.

Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika vykázala nárůst o 1,3 procenta, čímž překonala odhady analytiků. Ti podle Reuters odhadovali růst 1,2 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme