Čína po patnáctiletém úsilí členem Světové obchodní organizace

Ministři Světové obchodní organizace na svém dnešním zasedání v katarské metropoli Dauhá přijali za nového člena tohoto globálního seskupení Čínu. Jak informuje spolupracovnice Radiožurnálu v Arabských emirátech Simona Hejlová, Čína se o vstup do Světové obchodní organizace pokoušela patnáct let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

WTO

WTO | Zdroj: ČTK

Hlavním důvodem, proč 142 členských zemí váhalo tak dlouho povolit Číně vstup do Světové obchodní organizace, byl její vztah k Tibetu. Přestože tibetská otázka stále není vyřešena, Světová obchodní organizace se rozhodla Čínu přijmout za svého člena, neboť jejím vstupem se organizace rozšíří o potencionálně největší světový trh. Čína využije členství ve WTO k rychlejšímu prosazování tržně orientovaných praktik a k otevření ekonomiky, která byla kdysi okolnímu světu nepřístupná. Nejlidnatější země světa musí počítat s tím, že se její průmysl setká s ostrou konkurencí.

Světové obchodní organizace zahájila činnost v roce 1995 jako nástupkyně Všeobecné dohody o clech a obchodu, známé pod zkratkou GATT. Čína, ne však ještě komunistická, byla přitom v roce 1948 jedním ze zakládajících členů GATT. Po vystoupení z GATT v roce 1950 se Čína začala opět ucházet o členství ve WTO v roce 1986, několik let po zahájení hospodářských reforem.

Simona Hejlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme