Čína podle Světové obchodní organizace porušuje pravidla na vývoz surovin

Světová obchodní organizace se postavila proti čínským restrikcím na vývoz některých průmyslových surovin a vzácných kovů. Označila je za protiprávní. Čína přitom při vstupu do Světové obchodní organizace před deseti lety slíbila, že zruší téměř všechna exportní cla a kvóty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba kamene

Těžba kamene | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rozhodnutí Světové obchodní organizace přinutit Čínu zrušit exportní restrikce na některé suroviny a vzácné kovy, je podle jednoho z eurokomisařů velký úspěch. Exportní režim Číny by totiž měl být v souladu s pravidly Světové obchodní organizace.

Restrikce na některé průmyslové suroviny a vzácné kovy zavedla Čína před několika lety a vztahovaly s například na suroviny jako koks, bauxit, hořčík, mangan nebo zinek. Na omezení jejich vývozu si stěžovaly Spojené státy, Evropská unie, Kanada, Turecko a Mexiko.

Čína při vstupu do Světové obchodní organizace před deseti lety slíbila odstranit téměř všechny exportní cla a kvóty. Restrikce na vývoz surovin ale hájila tím, že přispívají k ochraně životního prostředí.

Kateřina Procházková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme