Čína posiluje vztahy na Arabském poloostrově. Kvůli ropě a jüanu

Čína a Spojené arabské emiráty se dohodly na tom, že by ve vzájemném obchodu mohly napříště používat i své lokální měny. Jde o jeden z konkrétních výsledků končícího turné čínského premiéra Wen Jiabaa po Arabském poloostrově. Jeho cílem bylo posílit vazby s energeticky nejbohatším regionem světa. A jak se experti shodují, Pekingu se právě to v poslední době daří. Například vzájemný obchod roste.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský premiér Wen Jiabao na Arabském poloostrově

Čínský premiér Wen Jiabao na Arabském poloostrově | Zdroj: Reuters

Čína se snaží posilovat roli své měny jüanu. Dohody, jejichž cílem je obchodování v lokálních měnách, podepsala již s více než deseti zeměmi.

„Čína se dlouhodobě vůbec netají tím, že chce oslabit globální úlohu dolaru a že by se na tu úlohu velice ráda dostala sama. Na druhou stranu si Čína sama uvědomuje, že na tuto globální úlohu stále ještě není připravena. Proto hledá jiné cesty. Nemůže válcovat svět tradiční multilaterální cestou, a jde tedy cestou bilaterálních dohod,“ vysvětluje Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky pražské Vysoké školy ekonomické.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil na Rádiu Česko Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky pražské Vysoké školy ekonomické

„Ačkoliv to zatím vypadá velice nenápadně, jedná se ve skutečnosti o tu nejvyšší politiku. I když to velmi vyhovuje i čínským obchodním zájmům,“ pokračuje Hnát.

„Čína velice chytře, a možná i bez ohledu na politiku proniká do těch zemí, kde má své energetické zájmy.“

Jako příklad Hnát uvádí Ugandu a její zásoby ropy, kde Čína masivně investuje i do infrastruktury a dalších odvětví.

Pavel Hnát si nicméně nemyslí, že by se Číně v nejbližších letech podařilo ohrozit dominantní postavení dolaru na trzích.

„Čína má obrovské vnitřní problémy, stačí zmínit například obrovskou neefektivitu čínského bankovnictví a investičního prostředí. Takže Čína se bude snažit omezit roli dolaru jako rezervní a obchodní měny, ale že by jüan, který ani není plně směnitelný, úplně nahradil dolar se nedomnívám. Nicméně už to, že se objevuje alternativa k dolaru, a není to euro, jen, žádná stabilní západní měna, je samozřejmě velká zpráva pro budoucí vývoj ekonomiky.

Podle Hnáta není Evropa odběrem arabské ropy Čínou bezprostředně ohrožena, ale každé oslabení zdrojů z Perského zálivu zvyšuje naší závislost na Rusku a bude nutit Evropu zvážit vztahy k Rusku i k zemím, přes které se ropa dlouhodobě dováží.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme