Čína povolí obchodování s futures

Na čínském trhu se v pátek začnou obchodovat takzvané futures, tedy kontrakty na budoucí prodej akcií. Dlouho očekávaný krok, který v posledních dnech budil nadšení, se ale na trhu zatím příliš neprojevuje. Šanghajská burza tak i dnes po ránu ztrácela několik desetin procent. Přesto experti očekávají, že by futures mohly přispět k očekávanému dalšímu růstu čínských akcií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní nová Čína  (centrum Šanghaje)

Moderní nová Čína (centrum Šanghaje) | Foto: Jakub Kocurek

Podle agentury Bloomberg kvůli blížícímu se spuštění obchodování s futures nyní roste zájem zejména o velké firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu obchodování s futures na čínský trh mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

„Velké firmy z toho profitovaly zejména v posledních dnech a týdnech, kdy se akciový trh dostal na svá tříměsíční maxima. Nyní sice opět klesá, ale stále z tohoto kroku profitují spíše velké firmy než ty střední a malé,“ říká analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

„V dlouhodobém horizontu by širší možnosti obchodování měly prospět především růstu objemů obchodů s předními čínskými akciemi,“ pokračuje Potměšil.

Po velkých výkyvech, kterými si čínský trh prošel v posledních letech, si čínská vláda slibuje od povolení obchodování s futures spíše zklidnění obchodování. Širší možnosti investování umožní investorům spekulovat nejen na růst, ale i na pokles čínského trhu.

„V tuto chvíli nejsou futures v Číně určeny pro drobné investory. Pro otevření účtu k obchodování je potřeba splnit poměrně dost podmínek, jako je například osobní otevření účtu, složení testu z obchodování nebo praktické zkušenosti s obchodováním. Je to tedy zatím záležitost pro větší institucionální investory. Účtů je zatím otevřeno asi tři tisíce,“ dodává analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme