Čína přesvědčování Merkelové o konci krize v Evropě nevěří, tvrdí expert

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjednává v Číně o nových investicích. Snaží se při tom také přesvědčit čínského premiéra Wen Ťia-paa o stabilitě eurozóny a o tom, že krizi se Evropě povede překonat. Čína projevila ochotu stabilizovat evropskou měnu už letos v únoru, kdy se Merkelová sešla s čínskými představiteli poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Merkelová se svou delegací na obchodní návštěvě Číny

Německá kancléřka Merkelová se svou delegací na obchodní návštěvě Číny | Zdroj: Reuters

Premiér Wen Ťia-pao považuje směřování eurozóny dál za problematické.

„Dluhová krize v eurozóně se dál zhoršuje a mezinárodní společenství se obává dalšího vývoje. Upřímně řečeno, já se také bojím toho, co přijde," řekl předseda čínské vlády, nicméně dodal:

„Přesto věřím, že vlády v Evropě a vůbec Evropané mají dobré vedení i schopnosti, kterými dokážou problémy vyřešit. Pořád věřím v Evropu, eurozónu i euro.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Světa o osmé na Rádiu Česko byli ekonomický expert Petr Robejšek a sinoložka Olga Lomová

K situaci v eurozóně se na setkání vyjádřila také Angela Merkelová. „Krize ještě neskončila. Když se ale podíváte pozorně, uvidíte spoustu změn, které od začátku krize nastaly. Mnoho zemí v eurozóně už provedlo některé reformy, jiné země je právě zavádí," uvedla německá kancléřka.

„Je to těžká cesta a lidé musí hodně obětovat. Když se podíváte na strukturu naší spolupráce, uvidíte, že cítíme zodpovědnost k našim závazkům, a ta se bude prohlubovat společně s opatřeními, které přijmeme letos na podzim,“ upozornila.

Podle ekonomického experta Petra Robejška je Německo jediná země, která v Evropě ještě hospodářsky roste, takže jakýkoli partner, se kterým je možné obchodovat, je pro ni důležitý. „Čína je hlavní, ne-li jediný důvod německého zázraku,“ zdůraznil ve Světě o osmé na Rádiu Česko.

I v Německu už jsou ale vidět problémy a ani čínský ekonomický růst není tak silný, jak by si vláda představovala. Čína se tak podle Robejška bude muset orientovat na růst nesený domácí ekonomikou.

Komunistická Čína | Foto: ČTK/AP, Kin Cheung

„Zbavit se nadějí, že tím, že bude exportovat levné a nekvalitní zboží do celého světa, bude odčerpávat z celého světa blahobyt, který bude používat ke své modernizaci,“ popsal expert.

Hospodářské problémy Číny také mohou snížit čínskou ochotu pomáhat Evropě. „Nemají žádný důvod investovat do ztrátového podniku, tím spíš, že v Řecku už část peněz ztratili,“ dodal.

Mluvit se bude možná i o Sýrii

Do Číny s kancléřkou přicestovalo 20 vrcholných manažerů z různých průmyslových odvětví, aby podepsali významné obchodní smlouvy. Přestože dvoudenní návštěva má hlavně ekonomický charakter, možná zazní i některá ožehavá diplomatická témata.

Podle neoficiálních zdrojů z německých kruhů se očekává otevřená diskuze o situaci v Sýrii. Čína je spolu s Ruskem významný syrský spojenec. Podle sinoložky Olgy Lomové se ale předpokládá, že se spíše než Rusko podaří přesvědčit právě Čínu, aby se přidala na stranu západních mocností.

Václav Sochor, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme